Автор: Мартин Димитров

Задушниците заемат особено място в богослужебния ред на Православната църква. Това са дни, в които ние си спомняме за нашите покойници, отслужваме молебени в тяхна памет – панихиди и се молим Господ да ги възкреси в Последния ден като ги постави отдясно на славата Му – при спасените овци от Неговото стадо. Задушниците са три пъти в годината – преди големите пости в църковния календар – Велик и Рождественски пост, както и преди Петдесетница.

Именно днес отбелязваме Задушницата преди Рождественския пост – Архангелова задушница. Тя се нарича така, защото нейното отбелязване е отредено да бъде в съботата преди празника в чест на св. архистратиг Михаил – Архангеловден. Православната църква подготви вярващите за нея още от предходната неделя, когато на св. литургия се чете Притчата за богаташа и бедния Лазар (Лук. 16:19-31).

В деня на Задушницата християните посещават гробовете на своите покойници и полагат грижи по тяхното почистване и благоустройване, раздават милостиня и както по-горе отбелязахме – участват в молитвата за упокой – панихидата. Характерно за този помен е, че се благославя и раздава варено жито, защото житото е символ на Възкресението, понеже по думите на Христос „ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод“ (Йоан 12:24). Тези думи Господ казва на апостолите преди Своята кръстна смърт и славно Възкресение от мъртвите.

Трябва да отбележим, че молитвеното приношение за покойните няма да е пълно и завършено, ако не ги споменаваме в светата Евхаристия, защото на всяка Литургия Църквата си спомня за тях. Със споменаването на починалите, според св. Кирил Йерусалимски, „по време на предложението на светата и най-страшна жертва“ техните души „ще имат голяма полза“. Същността на споменаването е въплътяване на всички в Тялото Христово (Църквата), а то се осъществява изключително чрез Светата Евхаристия (1 Кор. 10:16-17).

Бог да прости нашите покойни и да ги направи участници във вечната Си слава. Амин!

Общата панихида в храм „Св. цар Борис“ ще бъде отслужена днес от 13.00 ч. 

Реклама