Храмът „Св. цар Борис“ във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколкогодини преди това населението на тогавашния квартал „Сес севмез“ се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.

На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен свещеник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от гр. Елена. Първата грижа на о. Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. Аспарухово.

Мястото за градежа на черквата е дарено от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище. Храмът е довършен за две години, иконостасът е съставен и начертан саморъчно от свещеник Ладински. Големите икони на иконостаса са дар от презвитера Ст. Кулева и И. и В. Коларови, а царският трон е дарен от Яни М. Заракоста. За по-скорошното завършване на храм големи са заслугите и на почетния гражданин Иван Минев, който освен че е благодетел, също така кредитира комитета с пари.

На 7 април 1923 г. на Велики четвъртък свещеник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм „Св. цар Борис“. Храмът е осветен от митрополит Симеон, а възрастните хора oт квартала разказват, че на тържественото богослужение е присъствал и цар Борис III. Първите църковни настоятели са Иван Минев, М. Боромевец, Ю. Юрданов.

През 1927 г. към храма се сформира братство, което развива социални и духовно-просветни дейности. На 25 септември 1931 г. за титулярен свещеник е назначен отец Хараламби Златаров. С негово съдействие църквата се благоустроява  и ремонтира през 1932 г., когато се инсталира и електричество. Отец Златаров е свещеник в храм „Св. цар Борис“ до 1953 г.

На 27 февруари 1953 г. при митрополит Йосиф е назначен свещеник Атанас Шишков. След него служат последователно отец Димитър и отец Андрей.

През 1997 г. се извършва основен ремонт на храма. Главни ктитори са Младен Чакъров, Димитър Максимов, Петко Яков и Димчо Петров. По време на ремонта иконостасът, сложен при градежа на църквата, е разглобен и после отново поставен на мястото си. Таня и Явор Цаневи зографисват и стените на черквата. За свещеници Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил ръкополага отец Георги Фотакиев и отец Добромир Георгиев.

По случай 2000 г. от Рождество Христово със съдействието на Църковното настоятелство при храма и кметство „Район Аспарухово“ на входа на квартала е издигнат Кръст Господен. Там на празниците Кръстовден (14 септември) и на Неделя Кръстопоклонна  се извършва литийно шествие и се отслужва водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.

През 2002 г. се основава братство, а през 2004 г. и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. мчк Боян – Енравота, княз Български“.

През м. септември 2011 г. към енорията е основано Неделното училище „Св. Климент Охридски“ с ръководител г-жа Добринка Иванова – Неделчева. За периода 2014-2019 г. при председателство на ставрофорен иконом Добромир Георгиев се извършват мащабни ремонтни дейности по храмовата сграда и двора. Обновяват се стенописите, а олтарът е изографисан от художниците Росен Германов и Васил Пенчев.

От м. юни 2021 г. председател на храма е иконом Ясен Керчев, а година по-късно към свещеническото братство се присъединява о. Венцислав Георгиев.

Днес с ревностното съдействие на свещениците, Църковното настоятелство и енориашите в храм „Св. цар Борис“ се развива активен духовен живот. Храм „Св. цар Борис“ се посещава от много младежи – ревностни православни християни.

снимки на храма: moreto.net