Автор: митр. Антонийаканич)

Защо Кръстът на Христос е наречен пазител на цялата вселена?

Много различни бедствия и катаклизми са разтърсвали света, загивали са цивилизации и градове, изчезвали са цели нации и държави. Но Христовата Църква, преследвана и гонена, забранена и дори вътрешно разкъсвана, стои непоклатима и до днес, разкривайки на света Христовата истина и Божията светлина.

Защото ни е казано, че портите адови няма да ѝ надделеят.

От историята виждаме, че усилията на световните управници да унищожат Христовата църква и нейните служители, за да могат свободно да установят свои собствени правила, противоречащи на Божиите, са били напразни и безплодни. Присъствието на Църквата ги възпрепятствало да вършат беззаконията си, тя невидимо ги изобличавала.

Имената на тези личности и техните дела са избледнели, споменът за тях е изтрит, докато главният закон в света остават Божиите заповеди и Кръстът е единственото сигурно оръжие на християните.

Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, Кръстът е сила на царете, Кръстът е твърдиня на верните, Кръстът е на ангелите слава, а за демоните – язва”, възпява Църквата.

Църквата е неразрушима, както е неразрушима Божията благодат. Благодатта е тази, която укрепва Църквата отвътре, а чрез Кръста Бог пази Своето вярно стадо от видими и невидими врагове.

И няма от какво да се страхуваме: Бог и Неговата сила, Неговият Кръст и Неговата благодат са с нас.

Тайната на Кръста

Кръстът е съпътстван от чудеса още от самото начало на своята поява.

Първоначалното му символично значение се преобръща: от инструмент за екзекуция и страх сред хората Кръстът се превръща по чудодеен начин в инструмент за спасение, надежда и опора за човека.

Това станало след кръстната смърт на Спасителя.

Чрез Кръста Христос съкрушава и посрамва дявола, слиза в ада, освобождава измъчваните и ги въвежда в Небесното Царство. Оттогава образът на Кръста е страшен за демоните и спасителен за вярващите. За това свидетелстват многото изцеления и чудеса, които се случват чрез молитви пред Самия Господния Кръст  или пред Неговите икони.

Няма по-голямо упование за християните от упованието им в силата и помощта на Господния Кръст.

Кръстът се явил на император Константин като Божий знак на небето, когато той отивал в Рим, за да даде отпор на враговете си.

След като три пъти победил в битки с помощта на Господния кръст, цар Константин помолил майка си, благочестивата царица Елена, да отиде в Йерусалим и да потърси кръста, на който бил разпънат Господ.

Именно тук се случило първото чудо на изцеление. След дълго търсене царицата открила, че Кръстът е заровен в един езически храм. При разкопките са открити Гробът Господен, три кръста в близост до него, табела с надпис „Иисус от Назарет, Цар юдейски”, направена по заповед на Пилат, и четири гвоздея, с които било пронизано тялото на Иисус Христос.

Тъй като не било ясно на кой от трите кръста бил разпънат Спасителят, решили да докоснат един по един една тежко болна жена. И когато поставили третия Кръст, жената веднага се излекувала от болестта си.

Близо до това място носили един човек за погребение и когато допрели Кръста до него, той оживял. След възкресението на починалия станало ясно, че това е Животворящият Кръст.

Кръстът днес

Изпълнението на Божията воля в земния живот, без оглед на препятствията, трудностите, страданията и смъртта, това е кръстът за всеки от нас.

Нека си спомним какъв кръст взе върху Себе Си Христос, когато ни спаси от властта на греха и смъртта. Нека отговорим с любов на Неговата любов. Нека да отговорим със смирението си пред земния кръст на Неговите Кръстни страдания.

Нека преживеем реалността на Неговия Кръст и да се поклоним на Неговата жертва. Нека не оставаме безразлични към Неговия призив, към това, за което се е пожертвал.

Той умря за онези, които Го мразеха, за нашите престъпления. Нека не подминаваме Неговата любов и Неговия Кръст, нека не се покрусяваме или страхуваме и нека не Го предаваме.

Нека се молим през тези дни Бог да ни дари със Своите милости, да закриля и да укрепва със Своя Кръст не само нас и нашите близки, но и цялото Православие,  и  цялата Църква.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Православная жизнь” –

https://pravlife.org/ru/content/mitropolit-antoniy-pakanich-o-tayne-i-sile-kresta-gospodnya

         

Реклама