Автор: Георги Пенчев

Посвещавам на моя духовник о. Добромир Георгиев, на о. Василий Шаган, о. Георги Фотакиев и всички достойни свещеници от Варненска епархия

Всяка война има своите герои. Православният герой рядко се споменава в света, за него не се правят филми, не се пишат книги, за него не се говори в медиите. Името му обаче е записано в Книгата на живота, в Житията на светиите, той е и в сърцата на всички истински християни!

В Български тълковен речник под герой се разбира: човек проявил смелост, храброст, изключителна доблест.

Кои са нашите герои? На първо място това са светите мъченици и светиите, те са истинските герои на човешкият род. Но, освен тях има и една категория хора за които в пълна мяра можем да кажем, че са герои и то без да опошляваме смисъла на тази свещенна дума. Ако първите са велики герои, то вторите са просто герои. Сигурно е, че имаме нужда от тях. Имаме нужда и от великите и от обикновените герои. Имаме нужда от техния пример, от тяхната сила, смелост, себеотрицание.

Живеем в смутни времена, времена на разпад и падение. В такива времена трябва да потърсим своите герои, трябва да възпитаваме герои, самите ние да се опитаме да станем герои!

Днес силните на деня, враговете на Бога отричат самата идея за саможертва, за героизъм. Подменят историята на народите, въздигат в култ откровени врагове на Църквата, градят митове за псевдо-герои, внасят съмнения, развенчават. Твърдят – „Няма вяра, няма герои. Героят умря, да живее звездата!“

Българският народ страда, а страдащият вече е стъпил на пътя на своето очистване и самоосвобождение, връща се към родното лоно и отново ще бъде поведен от своите герои! Те са крайъгълният камък, от който ще започне нашето възраждане.

Героите увличат след себе си себеподобни, мотивират и водят в правилна посока добрите хора, преодоляват малодушието и ентропията в обществото. Героят живее в праведност и истина, неговият живот и вяра са се слели така, както са се слели неговата съвест и достойнство. Тази сплав е източникът на сила и героизъм. От вярата и съвестта започва пътят към героичното, чрез тях се открива личната мисия и духа на служение. Героят не може и не иска да постъпва по различен от диктуваният му от съвестта начин. Висшият закон съвпада с желанието на неговото сърце. Той и Бог желаят едно и също! Чувството за дълг е свободно приета необходимост.

Героят е човек с качества, с характер. Личност. Чистосърдечен, мъжествен и смел. Слял своя живот с искрена и безпределна смелост, с вяра, надежда и любов към Бога. Той е открит и честен, доблестен, щедър, цялостен и просветен. Човек на дълга. Неговата вяра, смелост и доблест са извор на състрадание и отзивчивост, на съпричастност към чуждата болка. Той знае що е милост! Той не съди, той вниква, разбира и обича.

Героят е почтен и справедлив. Решителен. Той вдъхва доверие и сигурност, спокойствие около себе си. Твърд, често суров, най-вече към себе си, той приема със смирение Божията воля. Смирението е величието на героя! Величието на героя е неговото смирение! То не е проява на малодушие и слабост, а победа над себе си, то е предано покорство, благоговение и благодарност пред Господа! Смирение и Благодарност. Такива са и молитвите му: „Прости!“ и „Благодаря!“.

Героят е герой защото воюва със злото, със злата човешка воля, разрушаваща свободата на човешкият дух, доброто единение между хората, носеща страх и разделение сред тях. Героизмът е състояние на духа! Героите са солта на земята! Мъже и жени, които умеят да обичат, които съзиждат и служат. Когато се срещнат те бързо се разпознават, по чувството за отговорност, за дълг, по липсата на егоизъм, по готовността за саможертва. Изпитват доверие и уважение един към друг, усещат че са една жива тъкан служеща на Божието дело! Сходството в духовния им живот ги води към интензивно общение, взаимодействие и единение помежду им. Героите са мъже и жени с дълбоки чувства и твърда воля, пребивават в праведност и живеят действителен живот, живот в истината, те будят съвестта на околните и ги подтикват към съвършенство.

Това са те – героите!

Къде днес ще срещнеш прояви на героизъм? Вгледай се в немощната старица от енорията, живееща в оскъдица, но отделила от залъка си, за да донесе храна на несретника пред храма, вгледай се в свещеника отрекъл се от личен живот и посветил себе си на служение, рискуващ хляба на децата си, за да се изправи срещу лъжата и лицемерието на висшестоящите. Полицаят, магистратът, държавният служител, прекрасно знаещ какво го очаква в прогнилата от корупция система, но защитаващ обществения интерес. Бизнесменът, създаващ хармония в пазарния хаос и коректно изплащащ заплати и осигуровки. Лекарят, учителят, изпълняващи с любов своя дълг въпреки мизерното заплащане. Сред тях потърси героите, по тяхната скромност и преданост, по тяхната доброта и сила ще разпознаеш героите на нашето време! Ще разпознаеш хората на дълга, обрекли живота си в служба на другите, защото така диктува тяхната вяра и съвест. На тях все още се крепи този грешен свят, на тяхната любов, саможертва и молитва!

И ти, приятелю, можеш да бъдеш такъв, и ти имаш сили за подвиг, и ти можеш да бъдеш герой!

Благодаря Ти, Боже, благодаря, че ме срещна с герои, че се докоснах до тяхното величие и смирение! Благодаря !

Реклама