Автор: Андрей Музолф

В Свещеното Писание на Стария Завет Бог се обръща към еврейския народ веднага след като го е извел от Египет: Аз съм Господ, Бог твой. Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят, и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди (Изх. 20:2, 5-6).

И малко по-нататък се повтаря подобно нещо: И премина Господ пред лицето му и извика: Господ, Господ, Бог човеколюбивий и милосърдний, дълготърпеливий, многомилостивий и истинний, Който пази (правдата и показва) милост в хиляди поколения, Който прощава вина, престъпление и грях, ала не оставя без наказание, Който за вината на бащите наказва децата и децата на децата до трета и четвърта рода (Изх. 34:6-7).

Тълкувайки горепосочените думи, светите отци на първо място обръщат внимание на отношенията, в които се намира човекът с Бога.

Така преп. Максим Изповедник отбелязва: проклятието пада върху човека, само ако той повтаря греховете на родителите си.

Бог не наказва човека за прегрешенията и постъпки на неговите предци, но всеки е отговорен единствено за личните си грехове.

Свети пророк Йезекиил пише: Душа, която съгрешава, ще умре; син не ще понесе вината на баща, и баща не ще понесе вината на син, правдата на праведния при него си и остава, и беззаконието на беззаконния при него си и остава (Йез. 18:20).

Следователно всеки човек, независимо от своя „генетичен багаж”, дори да произхожда от най-лошите грешници на света, има възможност да се обърне към Твореца и да постигне спасение. Бог не гледа родословното ни дърво, а сърцето ни, доколко то е разположено към Него. Само онова, което Господ открива в нас, ще определи съдбата ни: дали ще попаднем под благословията, или, уви, под проклятието.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: портал „Православная жизнь” –

https://pravlife.org/ru/content/chto-znachit-proklyatie-cheloveka-do-tretego-kolena-i-blagoslovenie-do-sedmogo