Свети апостол от 70 –те Амплий е първият епископ на античния град Одесос (днешната Варна). Апостол Амплий бил ученик на първовърховния апостол Павел. Ап. Павел обичал ученика си, заради огнените му слова, с които обръщал людете в Христовата вяра, заради безстрашието му и заради благородния му нрав. Как ли въздействал с поведение и със слово, ние точно не знаем, но знаем, че в посланието си до римляни (16:8), апостол Павел пише: „ Поздравете обичния ми в Господа Амплия ”. Този смел вестител на Христовото учение имал благотворното влияние и на друг велик следовник на Спасителя- първозвания апостол Андрей. От него той бил ръкоположен за епископ.

След много апостолски трудове, ап. Амплий, тръгнал по стъпките на първозвания апостол Андрей по черноморското крайбрежие и стигнал до Одесос – днешният град Варна и се установил там да проповядва. Голям бил духовният интерес на слушателите му. В душите им се разсейвал езическият мрак и изгрявала Христовата светлина. От ранно утро апостолът излизал на площада, където го чакали много граждани. Големият пристанищен град бил богат и красив, но залят с езически заблуди. Той вдигал глава нагоре, пошепвал молитва и започвал проповедта си. Морският вятър разхлаждал челата на слушателите, а словата му внасяли ведрина в душите, изтерзани от греха.

– Апостоле, ти видял ли си с очи Богочовека Христос?– запитал някой.

– Аз съм от числото на седемдесетте Христови ученици. Не веднъж със затаен дъх съм слушал проповедите му.

– Разкажи, за какво ви говореше Той?

– Преди всичко за любовта между хората. Тя е светлина, която разбулва греховния мрак и прави хората братя. – Ние сме вършили много дела на мрака. Какво да правим?– запитал друг, почти отчаян.

– Христос прости на разбойника на кръста. Разкайте се и ще се очистят душите ви. Ще станете нови човеци.

Но грубите езичници и властници не видели Христовата светлина поради гъстия мрак в душите си. Казали на управителя на града и той повикал Христовия апостол.

– Защо смущаваш мирните граждани с ново учение?– бил първият въпрос.

– Аз не намерих мир в душите на вашите граждани. Езическите нрави са ги направили груби и жестоки.

Като нямало какво да възрази, в безсилието си управителят почти заповеднически казал:

– Поклони се на боговете, за да спасиш живота си!

Апостол Амплий в отговор ритнал статуята на идола, която красяла залата и тя се строшила. Това предизвикало гнева на управителя и той наредил да изведат Амплий на площада и да го подложат на мъки пред народа за назидание. След това апостолът бил обезглавен. В същия ден много граждани приели християнството, удивени от подвига му. Чрез свети апостол Амплий и неговите приемници, жителите на град Одесос познали истинския Бог и душите им се озарили от негаснещия духовен лазур на вярата Христова.

Реклама