Автор: Андрей Музолф

Надеждата за възкресението на мъртвите е един от най-съществените елементи на православната вяра. Неслучайно всеки ден по време на сутрешните молитви, произнасяйки Символа на вярата, изповядваме: „Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век“. Преп. Макарий Египетски казва: „Ако душата ни се е съединила с Бога, то и тялото не може да не възкръсне, защото не може  безследно да умре това, което е от Бога като източник на Живота.

Що се отнася до възрастта на възкръсналите тела, няма ясно и конкретно определение, тъй като Свещеното Писание не казва нищо по този въпрос. Въпреки това св. отци и православните богослови имат някои предположения. В книга Откровение, която повече от всяка друга библейска книга говори за последните дни на този свят и за бъдещия живот, се казва, че в царството на Христос „не ще вече да има време (Откр. 10:6). Тълкувайки тези думи Св. Андрей Кесарийски отбелязва, че след Страшния съд ще се открие Царството на славата, в което няма да има обичайното за нас летоброение, защото вечността по никакъв начин не може да се летоизчисли. Следователно, според мисълта на св. отци, възкръсналото човешко тяло няма да има възраст, а ще бъде надарено с такива качества, които сега са непостижими за нас.

В същото време в Царството Божие, според думите на св. апостол Павел, всеки ще достигне до пълната възраст на Христовото съвършенство (Еф. 4:13), т.е. ще достигне, както казва за това св. Йоан Златоуст, съвършеното познание за Бога, доколкото това ще бъде възможно за нас. Така че нашата „възраст” след възкресението ще се определи не от годините, не от един или друг възрастов период, а най-вече от степента на нашето приближаване до Бога, Който във вечността ще стане всичко у всички” (1 Кор. 15:28).

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Праславная жизнь” –

https://pravlife.org/ru/content/v-kakom-vozraste-voskresnut-nashi-tela