От днес в Българската православна църква започват постите преди големия празник Рождество Христово (25 декември).

В исторически план празникът Рождество Христово е въведен относително късно (около 350 г.), като в различните области на империята се е чествал на различни дати. Едва в края на 4 в. и началото на 5 в. празнуването се уеднаквило и всички църкви с изключение на Арменската започнали да го празнуват на 25 декември.

Постни дни преди Рождество Христово са същестували още от времето, когато се празнувал заедно с празника Богоявление на 6 януари. Теофил Александрийски говори за 12-дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да празнува Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден. Различни отци говорят за различен брой постни преди Рождество Христово (между седмица и 40 дни), като тази неустановеност продължава до 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг определил преди празника да се пости 40 дни.

Трябва да напомним, че според типика на БПЦ, през първата седмица на поста – до Въведение Богородично, и от 20-ти до 24-ти декември се консумират само растителни храни с олио, а в останалите дни с изключение на сряда и петък се разрешава и употребата на риба.

Екипът на сайта ви пожелава леки и спасителни пости!

по материали на Двери.бг

Реклама