Въпрос: Отче, кажете ми, защо Бог изпраща болести на човека? Дали това е наказание заради извършените грехове или са изпитания, през които човек трябва да премине?

Отговаря отец Аркадий Маковецкий, председател на храм Св. Василий Великив село Борисовское, Владимирска област, Русия:

Болестите най-често не са наказание, а Божие допущение. Човек, който е физически здрав, понякога доста се отдалечава от Бога като блудния син от Евангелието, в „далечна страна”. Когато го посетят болести и скърби, той се връща в спасителната ограда на Църквата и започва да анализира какво прави погрешно, че Бог е допуснал той да се разболее. Ето защо тук не е подходяща думата „наказание”, а Божие допущение, т.е. допущение на болести с цел нашето поправяне, с цел изцеление на греховните ни рани. Защото понякога греховните болести, греховните рани са много по-тежки от онези външни телесни болести, които Господ допуска за нашето поправяне.

Безропотното приемане към болестите е чисто християнски подход. Да благодарим на Бога като праведния Йов, за когото е написано в Библията в едноименната книга, който благодари на Бога не само за добрите и благи неща, но и за скърбите, които го сполетели по Божие допущение.

Прочетете книгата на Йов, там много нагледно е описано как Господ е допуснал на Йов да случат тези скърби, включително страшната по онова време и нелечима болест на проказата. Там всичко е описано.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Искони Ру”-

https://www.ikonu.ru/faq/1752/