Автор: митр. Антоний (Паканич)

Митрополит Антоний (Паканич) говори за това колко е важно да бъдеш себе си.

Този век вероятно повече от всякога е век на позьорство.

Много хора в социалните мрежи се опитват да покажат себе си пред  другите. Почти всички искат да изглеждат по-богати, по-красиви и по-умни, отколкото са в действителност.

И в това се крие основният проблем: хората не се опитват да бъдат по-богати, по-красиви и по-умни, а се опитват да изглеждат по-богати, по-красиви и по-умни. Това не се отнася само за онези, които са далеч от вярата – много християни също се опитват да изглеждат по-благочестиви, по-морални, по-любезни.

Ние дори не забелязваме колко усилия и енергия са вложени в създаването на този фалшив, илюзорен и, честно казано, лъжлив образ.

Проблемите в това отношение започват още сега. Ако една самотна жена търси спътник в живота, като подобрява снимките си с фоторедактори, тя рискува да разочарова евентуалната си половинка, когато се сблъска с реалността.

Политиците, които използват технологични инструменти, за да си създават невероятно висок, но фалшив рейтинг, могат да загубят изборите.

Що се отнася до нас, християните, срещата с Бога, която никой не може да избегне, ще разсее фалшивата ни праведност и ще ни покаже истинското и може би не най-доброто състояние на душите ни.

Не напразно много велики монарси в края на живота си, подготвяйки се за смъртта, пожелали да бъдат погребани без регалии и други суетни знаци, за да се явят пред Твореца като обикновени хора, очакващи милост.

Виртуалната реалност е много пристрастяваща; в определен момент ние самите започваме да вярваме в реалността на нашия „подобрен” двойник, създаден от нас. Вероятно няма нищо по-страшно от това да измислиш лъжа и да ѝ повярваш.

Ето защо винаги трябва да помним всевиждащия Творец, Който ни вижда всеки ден такива, каквито сме в действителност и Който не може да бъде измамен с никакви хитрини. А нали и Бог може да помогне на Своите създания само когато те поискат помощ в своята слабост, а не когато в невероятната си гордост правят от себе си нещо, което не е истинско..

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Православная жизнь” –

https://pravlife.org/ru/content/pochemu-vazhno-byt-ne-kazatsya

Реклама