Автор: митр. Антоний (Паканич)

Кого закриля Божията майка?

Всичко, което е свързано в живота ни с Пресветата Богородица, оставя незаличима следа в душите ни. Нейната помощ е специална. Нашите молитви към Нея никога не остават без отговор.

Невъзможно е да бъдеш неискрен пред Нейния образ.

Обърнете внимание на това: думите, отправени към св. Богородица, винаги идват от дълбините, грабват душата ти и сякаш малко я задавят. Човек никога няма да забрави този очевиден допир до Прекраснoто. Само един ред на проникновена молитва към Пресветата Богородица дава усещане за духовна пълнота и окриленост, мир и спокойствие.

Никой не може да утеши по-добре от Нея. И много иконописни изображения на св. Богородица свидетелстват за това от стотици години. Хората допускат Божията Майка в живота си, поверяват ѝ най-съкровените неща, поверяват ѝ съдбата си, споделят ѝ проблемите си, молят за закрила и Майчинска защита.

Божията Майка се превръща в Застъпница за всеки, който се обръща към Нея. Тя се моли на Божия Син за нас.

Без Божията благодат животът ни е като непроявена снимка – избледняла и размазана, без светлина, детайли и контури. В нея няма живот. Но благодатта изпълва всичко с цветове, форми, звуци, а също и с нечувана радост. А радостта е тази, която говори за Божието присъствие.

Грижата на майката винаги носи истинска радост на децата. Те очакват нейните нежни думи, топли ръце, специално внимание и душевни разговори. Чакат я (да се върне) от работа, постоянно я чакат. Детството, което не е изпълнено с майчина любов, е ощетено. По същия начин животът ни без молитвено общение с Пресветата Богородица е непълноценен и забравен от Бога.

Не забравяйте майките си и винаги помнете Божията Майка! Не пропилявайте живота си, не се лишавайте от истинска любов и от истинската, детска, неподправена радост, която ще стопли целия ви живот!

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт  „Православная жизнь” –

https://pravlife.org/ru/content/mitropolit-antoniy-pakanich-nikto-ne-mozhet-uteshit-luchshe-chem-presvyataya-bogorodica

Реклама