Св. Патапий е живял като отшелник през VI-VII век (според други агиографи – през V век – бел.ред.).

Родил се в гр. Тива (при р. Нил, Египет) от родители християни и там бил възпитан в благочестие. Като станал пълнолетен, оставил светската суета, станал монах и при непрестанни трудове и молитви се подвизавал в в пустинята.

Скоро името му се прославило. Мнозина започнали да го посещават, да искат неговите съвети. И тогава Патапий, виждайки, че не може да живее в самота и безмълвие, както той желаел това, се преселил в Цариград. Там живял в една килия близо да Влахерна, молейки се денем и нощем. Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя угодник с чудотворна сила и всички болни, които с вяра търсели неговата помощ, получавали изцерение чрез неговите молитви.

Преподобният умрял в дълбока старост.

С почитта към св. Патапий се свързва името на св. Ипомония, просияла с добродетелите си през XV век (повече за нея – тук). Светицата била тясно свързана с константинополския манастир „Свети Йоан Предтеча“, където се пазели мощите на свети Патапий Чудотворец, към когото Ипомония питаела особено благоговение. Манастирът бил основан от съратника на преподобния Патапий в Египет – преподобния Вара, зад вратите на св. Роман преди 450 г.

С помощта на света Ипомония в манастира бил създаден дом за стари жени, наречен „Надежда за отчаялите се“. За любовта на светицата към преподобни Патапий свидетелства и фактът, че иконописецът, изписал пещерата на свети Патапий в Киринейските планини на Коринт, счел за необходимо да я изобрази в близост до мощите на преподобния.

В XX в. мощите му са намерени от гръцки свещеник в една пещера над гр. Лутраки (Коринтския залив в южна Гърция), където според преданието св. Патапий се е подвизавал преди повече от десет века. Духовникът, който често се изкачвал до пещерата, за да служи в скромния параклис, решил да го реконструира и разшири. Тогава била съборена стената в западната част на пещерата и именно там било открито нетленното, благоуханно тяло на преподобния. На гърдите му имало дървен кръст, а в ръката му намерили свитък, на който пишело, че тези мощи принадлежат на св. Патапий Египетски.

Паметта му се чества на 8 декември. Молитвите му да имаме!

подготвил: Мартин Димитров

 

 

Реклама