Автор: протойерей Владимир Пучков

Както утринните, така и вечерните молитви са неразделна част от живота на християнина. Всеки има свое молитвено правило, но няма да е преувеличено, ако кажем, че молитвите, с които започва и завършва денят, присъстват в молитвеното правило на по-голямата част от енориашите.

Всъщност е трудно да не оценим високо значението на утринната молитва. Преди всичко тя е благодарност към Бога за изминалата нощ и новия ден. Второ, и не по-малко важно, утринната молитва (а още повече цялото утринно молитвено правило) е един вид духовен резерв за предстоящия ден. Обръщали ли сте някога внимание на кратките указания, които са отпечатани в молитвениците преди утринните молитви? Там се казва, че преди да започнете да се молите, трябва да помълчите известно време, докато чувствата ви се успокоят. Едва след това може да започнете да се молите.

Това кратко наставление се отнася за сутрешните часове. Тоест, за времето, в което повечето хора са суетят и бързат. Всъщност кой не се е успивал и се събуждал  по-късно от обичайното за ставане време, само за да удължи сладкия сън на сутринта. А след това не е бързал из апартамента, опитвайки се да не закъснее на работа? И кой не е преживявал това търчане в сутринта, преди да отиде на работа?

Тук виждаме, че нормалният сутрешен ритъм на християнина трябва да включва не само време за молитва, но и възможност да не се бърза, иначе за какво спокойствие на чувствата можем да говорим? Една спокойна сутрин без суета и бързане допринася за спокойствието и душевния мир, което е много важно за християните в нашето забързано време.

Въпреки това, дори и в сферата на очевидното често възникват някои въпроси, които със сигурност трябва да бъдат изяснени.

Грешно ли е да се четат съкратени молитви?

Когато има недостиг на време, не е грешно да се четат съкратени молитви. По-добре да се помолим с кратки молитви, отколкото изобщо да не се помолим. Това могат да правят начинаещите християни, които тепърва усвояват навика да се молят редовно сутрин и вечер. Понякога четенето на съкратени молитви е за предпочитане пред пълното молитвено правило, когато не е възможно да се молим в спокойна обстановка. Така че кратката молитва вкъщи пред иконите е много по-добра от пълното правило, прочетено в обществения транспорт.

Същото важи и за възможността да слушате молитвите в аудиоформат. Това е приемливо и добро, когато няма друга алтернатива или когато единствената алтернатива за молитвата е в слушалките и не е възможно по никакъв начин да се помолим. Разбира се, не е правилно да се замества четеното на пълното молитвено правило с четене на съкратено правило или слушане на аудиоформат утринните молитви, когато има възможност да се помолим в спокойна обстановка.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Праславная жизнь” –

https://pravlife.org/ru/content/v-chem-znachenie-i-vazhnost-utrennih-molitv

Реклама