Автор: о. Харалампос Пападопулос

Коментар на о. Харалампос Пападопулос върху беседа на протопр. Николай Лудовикос под заглавие „Био/психотехнологиите на Аз-а и съвременните тоталитаризми“

О. Николай започна с обяснението на концепцията за „откъснатия Аз“, приложена във философията в Европа през предишните векове.

„Откъснатият Аз разделя  с мисленето си реалността на части, приема, че нещата са такива, каквито ги мисли, и ги използва в свой интерес. Той смята, че може да прави каквото си поиска, защото е оставил настрана всичко, емоциите, историята, всичко е само мисъл. Извършено е надграждане на човешкия субект. През 20-и век се бореха  системи, възгледи, а не хора. Например, теоретиците на нацизма вярваха, и говорим  за университетски преподаватели, че нацистът е съвършеният човек. Когато Наполеон влизал в Йена, един велик философ казал: „В този момент духът на света влиза в Германия“. Ние ще подобрим човека дори и насила, защото ние разбираме как да го направим. Милиони мъртви.“

Така с прости думи отец Николай казва, че тези философи са раздробили човека и са запазили само мисълта, а тяхната мисъл им диктувала, че трябва да живее само съвършеният човек, какъвто бил например нацистът, и всичко това за едно по-добро човечество. Те решават, че човешката раса трябва да бъде подобрена на всяка цена, защото само те знаели истината. И както знаете, прилагането на тези възгледи изпълни земята с реки от кръв и милиони мъртви. Колко голяма е разликата между тази философия и призива на Христос: „Ако някой иска да върви след Мене“, Който, за да усъвършенства човека,  Сам се изкачи на Кръста. С други думи, те казват: „Ще жертваме другите, за да бъдем ние щастливи“, докато Христовият пример учи: „Ще жертваме себе си, за да бъдат другите щастливи“.

Отец Николай казва още, че днес съществува една биопсихотехнология на Аз-а. „Създавам себе си такъв, какъвто искам, и се освобождавам от тревогата на истинското си Aз. Днес е мое право да имам морал по свой вкус. 95% от хората, които идват в кабинета ми с различна сексуална ориентация, казват: аз съм  такъв още от малък. А на останалите казват, че това е техен избор. Проблемите на Аз-а се повтарят днес с голяма острота. Лесно решение е: храни се, детенцето ми, храни се в интернет. Трябва да дадете на детето и навигатор. Но как можем да помогнем ? Когато се предаде в ръцете на интернет, човек изпитва такива терзания като завистта – че другите са по-добри“.

„Тревога, стрес, защото Аз-ът, който трябва да имам, не съществува. В интернет всеки умножава качествата си по 10, а особено американците – по 100. Познавам двойки от моите американски ученици, които се трепят всеки ден, а във фейсбук са представят като идеалната двойка на 21-ви век. Това поражда притеснения и безпокойство, защото винаги съм по-оскъден, тъй като виждам другите да казват какво са направили, докато знам, че за моите лъжа. Отиваш при лекаря и му казваш дай ми  лекарства срещу тревожност, защото всички останали са по-добри от мен. Желая да получавам лайкове. Днес интернет е огромен източник на стрес. Да дадем нови технологии на децата. Но как да се справят с новите технологии и да не пощуреят на 20-год. възраст? Виждали сме това като учители. Моралът на харесването завършва във волята за мощ. Да налагам кой съм и какво искам“.

Следователно, според отец Николай, който е експерт по психоанализа, сме направили грешка, като позволихме мобилните телефони и достъпа до интернет да бъдат напълно свободни дори за малките деца. Той е прав, учителите го виждат, че децата са пощурели. И как да не го направят при целия стрес, тревога, напрежение, завист, които изпитват при неконтролируемото използване на интернет? Забелязали ли сте, че не ни казват къде сърфират толкова много часове с телефоните си в интернет?

Друг проблем, продължава отец Николай, е вцепенението пред лицето на пълната свобода. Днес е забранено да забраняваме. Ако човек забрани нещо на себе си, той се чувства виновен, че си е наложил забрана. Постоянният райтизъм* (rightism)  поражда тоталитаризъм.

Ако някой ви даде абсолютна свобода, след това прави с вас каквото си иска. Прибавете и факта, че той ви познава много добре, тъй като в интернет детайлно сте документирани. Колко ли труд щеше да бъде спестен днес на агентите в бившия Съветски съюз, ако режимът не беше паднал! Това води до безразличие към светогледа и политиката. Къде са старите борби на студентските движения? Приключиха. Свободен съм, за да включа мъдростта в живота си.

Не съм свободен, за да натисна едно копче и да унищожа човечеството. Това е важният момент. Ще свържа свободата си с мъдростта. В интернет не можем да споделим трагедията на човешкото съществуване, нито да говорим за смъртта. Отблъскването на смъртта се завръща като екзистенциална тревога. Днес се изисква смелост, за да потърсим източници на смисъл.

В края на беседата си отец Николай казва, че единствените хора в Европа, които страдат от национална депресия, са гърците, затова  и приемат всичко. Но е жалко да мислим, че не сме способни на нищо и да се поддаваме на внесената мода. С традицията, която имаме, можем да осъществим огромна културна дипломация, да повлияем на човечеството и да го предадем  на нашите деца. Публикувано и култивирано със съвременни средства, това културно богатство на Гърция дава решение на големите безизходици, в които се намират политическата философия, психологията и антропологията по целия свят. Както каза Царухис: „важно е да правим като европейци това, което европейците биха правили, ако бяха гърци“.

*заб. – „райтизъм“ – от англ. (rightism) – от human rights – човешки права

превод: Константин Константинов

 

 

Реклама