Автор: старецът Филотей Зервакос

Ваше Величество,

…за да настъпи желаният мир за Църквата и народа, той трябва да се покае.

Второ, светите архиереи и другите духовници трябва да се покаят, защото, с малки изключения, макар да са получили заповедта да бъдат светлина за света, те са се превърнали в тъмнина и вместо да се помирят другите, често помежду си имат вражда, взаимно се оскърбяват и взаимно се гризат, с малки изключения, повечето от тях не вярват в Бога, а някои дори Го презират. Виждайки ги, идващите (след тях) им подражават, защото, според мъдрата поговорка, „по природа управляваното на управляващото се уподобява“.

Армията, офицерите и войниците да се покаят, защото с малки изключения повечето от тях, макар и да са се заклели да опазят вярата си в Бога и родината до смърт, несъзнателно, нечестиво и безчувствено хулят Бога.

Народът, мъже и жени, да се покаят, защото, с малки изключения, безброй мъже и жени се развеждат, и мъже и жени, млади и стари, бягат като необуздани коне в пропастта на разврата и гибелта. А голотата и предизвикателствеността на жените, както и бордеите рискуват да превърнат Атина и други градове в Содом и Гомор, в нов Вавилон…

Заради многото ни грехове Бог, Който е безкрайно милосърден, ако не се покаем, ще ни предаде на унищожение, а земята се тресе и заплашва да погълне нечестивите, богохулните и грешниците. Като духовен отец и старец изразявам мнението си, че Негово Величество и Негово Блаженство Атинският архиепископ трябва да обяви покаяние в цяла Гърция. Хората да се покаят, да прекратят хулите и греховете. Да се върнат при Бога, от Когото са се отклонили, да Го обичат с цялата си душа и сърце и да се обичат един друг като братя.

В залата на народното събрание да се постави голяма икона на нашия Господ Иисус Христос и големи златни букви, за да могат всички да ги видят и четат: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго“. Преди да започне работата на народното събрание сутрин, председателят на правителството или на народното събрание, или друг от министрите, или министърът на образованието, да произнася ясно и силно „Царю небесни“ и „Отче наш“; и всички депутати  да проследяват с благоговение и умиление. Депутат-атеист, неверник, оскърбител, богохулник, враг и противник на вярата и родина да бъде изгонен от народното събрание, както и чиновниците от министерствата.

Безнравствените списания и книги, които враговете и противниците на гръцкия език и религия са въвели в училищата, трябва да бъдат изхвърлени и напълно премахнати. Да се прекратят враждите, кавгите, обидите, клеветите, кражбите и неправдите. Да се затворят неприличните бордеи, хазартни заведения, неприличните и вредни театри и кина. Всички депутати като представители на нацията трябва да имат св. Писание, особено Новия Завет, да четат по една глава. Когато четат светото Евангелие, те няма да обиждат братята си в народното събрание с обиди, които изричат само вулгарните хора. Ако четат светото Евангелие, както и Посланията на светите апостоли, те не само няма да обиждат братята си, но и ще ги обичат. Ще обичат дори враговете си.

А архиереите трябва да се покаят и да подражават на кротостта, незлобието, любовта, смирението на Архипастиря Христос.

Освен това игумените, свещениците и монасите трябва да се замислят как вървят, каква е целта им, какви са задълженията им, за които ще дадат отговор в деня на Страшния съд. Да се прекрати скандалът, в Църквата, между държавата и Църквата, да си простят, защото всички сме виновни, и оттук нататък нека работят в единна любов и съгласие, като се грижат да следват светите канони и традициите на Църквата… Когато скандалите спрат, Бог ще прекрати и справедливия Си гняв срещу нас, грешниците. Тогава нашата вяра и родина ще се утвърдят, укрепят, нараснат, възвеличаят и прославят по целия свят…

превод: Константин Константинов

Реклама