Автор: старецът Маркел Каракалски

Полунощ е и докато всичко е утихнало и почива, монасите бдят и се молят. Молитвата е балсам за всяка душа и утеха за целия свят. Светият Бог очаква молитвата на децата Си, за да намери възможност да удовлетвори техните нужди и да прояви дълготърпение към техните прегрешения.

За теб, детето ми, бдя и тази нощ, но и всяка нощ, и се моля с броеницата на Светия Бог и Пресвета Богородица да дойде молитвата при теб, там, където сега и ти не спиш и се забавляваш.

Не е нужно да ми кажеш как прекарваш там в нощните „дупки“ на греха. Стига дотук болката на душата ти, която се измъчва там, докато ти си мислиш, че се забавляваш и се веселиш. Стига дотук въздишката на родителите ти, които бдят и те и чакат с копнеж да се върнеш в техния дом. Стига дотук викът на демоните, които рикат, защото са успели да напоят цветето на твоята младост с мръсните води на греха.

Успели са да прекарат през твоите вени лъжeусещането на наркотиците и те направиха техен безволеви орган. Вместо в теб да тече Кръвта на Христос, се движи смъртоносната отрова на спринцовката. Вместо да се храниш от пречистото Тяло на Христос, приемаш отровното хапче на безумието.

Загуби цвета на младостта и лицето ти увехна преждевременно. Лукавият открадна от теб всички дарования, които благият Бог ти дари. Оскверни и поквари пречистия образ на душата ти; помрачи разума ти; парализира волята ти; изврати доброто ти желание. Бе толкова силен и стана толкова безсилен.

Чуй Божия глас, който те приканва: „момци. .  силни сте. . . и победихте лукавия“ (1 Йоан 2:14). Толкова светли бяха делата ти и сега всички стават потайни; обичаш мрака на нощта. „Защото всякой, който прави зло, мрази светлината и не отива към светлина, за да не бъдат изобличени делата му, понеже са лоши“ (Йоан 3:20). Чуй отново сладкия глас на Господ: „Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота“ (Йоан 8:12).

Клепалото бие и сега всички отиваме в църква да служим на Светия Бог и да продължим молитвата ни за целия свят.

Искаш ли да дойдеш и ти в Църквата Христова, да се помолиш под бледата светлина на кандилата и душата ти да възлезе като благоуханен тамян на небето?

Дойди, в храма на Господа; очакват те всички Ангели;

Очаква те Света Богородица;

Дойди в Църквата, да блесне душата ти от светлината, от радост и мир. Амин.

превод: Константин Константинов

Реклама