Автор: Андрей Музолф

В Псалтира се срещат следните думи:Що е човек, та го помниш, и син човечески, та го спохождаш? Понизил си го с малко нещо спроти Ангелите: със слава и чест си го увенчал…” (Псалм 8:5-6). И така, кой  – човекът ли превъзхожда ангелите или ангелите – човека?

Според известния православен богослов, архимандрит Киприан (Керн), ангелите стоят по-високо от хората, тъй като ги превъзхождат заради своята духовност – това е факторът, който прави ангелския свят по-близък и по-сроден на Бога. В същото време не е съвсем правилно да мислим, че превъзходството на ангелите над хората е завинаги установено от Бога. В частност, св. Григорий Палама отбелязва, че заради призванието си, човекът в много отношения превъзхожда ангелите и свързва това превъзходство преди всичко с възможността на човешката природа да стане причастна на Бога, което не е възможно за ангелската природа. Според св. Георгий Палама човек има огромно предимство пред ангелите: човек може да стане причастник на Тялото и Кръвта на Христос и по този начин да влезе във възможно най-тясната връзка с Бога, да се съедини с Него. Освен това наличието на материално тяло придава известна завършеност на човешката природа. И именно в тази завършеност св. Григорий Палама вижда още едно превъзходство на човека над ангелите.

Друг аспект, който посочват светите Отци, когато говорят за превъзходството на човека над ангелите е, че човекът има в себе си Божия образ, който ангелите или изобщо нямат – според преп. Анастасий Синаит, или имат, но в по-малка степен от човека, както например за това говори и преп. Йоан Дамаскин. Подобна мисъл  излага и гореспоменатият св. Григорий Палама: „Умната и словесна природа на душата сама по себе си притежава ума, словото и животворния дух. Самото то  е  повече от ангелите и създадено от Бога по Неговия образ. И това не може да бъде променено, дори ако не е познавало достойнството си, не е чувствало и не е действало достойно за Този, който го е създал по Свой образ“.

И още един фактор, който ни позволява да мислим, че човекът превъзхожда ангелите, се изразява в следното: всичко, което е създадено от Бога, е създадено по йерархичен начин – от най-ниското към най-високото. И фактът, че човекът е създаден най-последен, по този начин показва, че той е „венец на творението“, тъй като в човека, като двусъставно същество, се обединяват два свята – духовният и материалният.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Православная жизнь“ –

https://pravlife.org/ru/content/pravda-li-chto-chelovek-vyshe-angelov

 

Реклама