Милостивият човек прилича на Бога. Бог е милостив. Какво казваме на Светата Литургия? “Защото си милостив и човеколюбив Бог…” Този, който е милостив, прилича на Бога и Бог не може да му откаже Своята благодат.

Лимасолски митрополит Атанасий

***

Съдбата на света не зависи от някакви силни държави или светски хора, които имат власт, а от онези смирени хора, които бдят, които постят, които се молят и въобще се подвизават за целия свят.

Старецът Ефрем Ватопедски

***

Кой се интересува днес от другия? Никой. Всички се интересуваме от себе си, от другия – никак. Затова ще отговаряме. Защото Бог, Който любов, няма да ни прости това безразличие към ближния ни.

Преп. Паисий Светогорец

***

Както този, който е загубил своето зрение, се препъва в много препятствия, така и този, който забрави Божия страх, се измъчва от разни грижи, попечения и скърби. Когато човек прахосва цялата си грижа, за да изследва прекомерно живота на другите,  последицата от това ще бъде да пренебрегва семейните въпроси и нещата да вървят от зле към по-зле.

св. Йоан Златоуст

***

Молитвата е единственото помагало, което съдейства за очистването на ума и без нея не можем да живеем духовно.

Преп. Йосиф Исихаст

***

Кротост, веротърпимост, благодеяние, вежливи обноски, това е истинният тип християнин.

Св. Нектарий Егински

***

Научи се да претърпяваш с мъжество изкушенията, каквито и да допусне Господ. В твоите скърби не търси утеха от хората, за да може Бог да те утеши.

Преп. Йосиф Исихаст

***

Притеснението и разочарованието идват, когато разчитаме на себе си и нашите сили. Нека оставяме всичко с доверие на Божиите ръце и на Неговата любов да устрои всичко.

Старецът Евсевий Янакакис

***

Само това, което идва от сърцето, може да докосне някое друго сърце!

Старецът Тадей Витовнишки

***

В живота полагаме изпити. Ако сме победили страстите ни, ако се обикнали любовта, ако сме намразили порока, ако сме познали себе си, ако сме сме срещнали Бога. – тогава сме намерили целта и смисъла на живота! Взели сме изпитите. Усещаме мирото на вечността. Не се страхуваме от смъртта. Не ни изморява животът. Покайваме се. Надяваме се. Радваме се!

Старецът Моисей Светогорец

***

Да имаш всякога в портфейла си вяра, любов, смирение, страх Божий и надежда.

Старецът Василий Кавсокаливит

***

Искаш ли да почувстваш сладостта на единението с Бога в теб? Възлюби Бога и човеците.

Св. Исаак Сириец

подготвил: Константин Константинов

 

Реклама