Автор: архим. Григорий Зумис

На първо място е необходимо богословски да се обясни защо Църквата не приема абортите. Дяволът искал да убие Адам и Ева, за да не се продължи човешкият род. Той завидял на честта, с която Господ е дарил човека. Защото и ангелите, и демоните, и хората – всички те са Божие творение. Но Господ е поставил човека на самия връх на творението. Затова човекът извършва дяволско дело, когато убива дете или го убива в утробата на майката, или приема контрацептиви, причиняващи аборт. Следователно, както дяволът искаше да унищожи човека, така и човекът, който прави аборт, върши същото…

Най-страшното е това, че тези деца отиват некръстени в бъдещия живот.

Затова един съвременен старец казва, че ако родим това бебе, кръстим го, и след това го убием – това ще е по-малък грях!; този човек ще бъде осъден в по-малка степен, отколкото ако се направи аборт.

Този, който извършва такъв грях, той е напълно демоничен, сатанински човек. И наказанието за този човек ще бъде много голямо. Защото този грях непосредствено се върши пред лицето на Бога.

По този начин ние обиждаме Бога, Който е допуснал това бебе да бъде заченато в утробата на майката, защото зачеването, раждането на човека – това не е само плод на някакви човешки отношения между мъжът и жената, а е дело на Бога.

Аз познавам много двойки, които от медицинска гледна точка нямат никакви проблеми, нито мъжът, нито жената, но те не можаха да си родят дете. Защо? Това е известно само на Бога.

Затова трябва да уважаваме това творение, което идва на този свят с Божията помощ.

Абортът е грехът на века. Затова като православни християни, трябва по някакъв начин да се опълчим, за да покажем на хората колко сериозен и ужасен е този грях.

Дори животните не извършват този грях. Дори животните още в утробата си обичат своите чеда.

За да се постигне всичко това, хората са длъжни да са върнат към Христос и да имат покаяние. Покаянието променя начина на живота на човека. Именно това означава покаяние – промяна на начина на живота на човека.

превод от руски: Виталий Чеботар.

източник:  https://www.youtube.com/watch?v=r59QerF58Is

Реклама