Автор: о. Спиридон Скутис

Искрено смирено отношение е да осъзнаваш грешките и раните, които причиняваш на другите и да търчиш за поправяне и промяна. Да ти казва другият оплкаването си от теб и да казваш «Да бъде благословено, извинявай, сгреших!». Да не търсиш оправдания и когато чуваш нещо лошо за теб, да влагаш помисъл,  «Сигурно е прав да ми го казва?» и започни да търсиш в теб твоята отговорност.

Другият ни е направил забележка и ставаме зверове, не искаме даже да го изслушаме, защото вече сме  връчили на себе си златния медал на светостта и съвършенството.

Светостта съществува там, където не се вижда. В покаялите се грешници, а не в лицемерно съвършените, които смятат, че са от злато, а другите от въглен.

Човекът, който иска да поеме отговорност за това, което ще чуе, дори и да не му хареса, означава, че държи  прозорците на сърцето си отворени и очаква да влезе слънцето.

Дали в крайна сметка жертвам себе си, или във всяка връзка и сътрудничество гледам да си прекарам добре в ущърб на другите или дори и да стъпча другия, за да се изкача? Дали думите и делата ми ухаят на тамян или в крайна сметка излъчвам неприязън? Истински смиреният постоянно търси в себе си и гледа пътя на покаянието като път на живота, а не някакво сухо извинявай! за пред хората.

Говорим за токсичност и токсични хора, но винаги за другите, никъде не виждаме себе си в тези критики, които упражняваме.

Не гледай какво правиш външно. Защото можеш да правиш всичко хубаво, но по погрешен начин и това, което правиш в крайна сметка да е една витрина, зад която се крие едно „скверно битие”.

Гледай какъв си и се бори да имаш любов, колкото и да си и наранен. Да бъдеш това “битие”, от което ще блика тамян. Истински смиреният дори и с мълчанието си излъчва радост и благодарение към другия.

Да не забравяме, че съществува свято мълчание и демонично мълчание. Святото мълчание говори, ако ще и да не се чува, демоничното мълчание е вътрешен вик към дявола и агресия към брата.

превод: Константин Константинов

*Отец Спиридон Скутис е клирик на Еладска православна църква, енорийски свещеник на о. Лемнос. Оглавява Отдела за работа с младежта към Св. Митрополия на Лемнос и Св. Евстратий. Пише статии на църковна и богословска тематика, като самият той е администратор на православния сайт euxh.gr

Реклама