На 2 май 2019 г. енорията при варненския храм „Св. цар Борис“ отбеляза своя патронен празник. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия, като заедно с Архиерея съслужиха отците при храма – ставрофорен иконом Добромир Георгиев (председател на църковното настоятелство при храма), протойерей Георги Фотакиев и протойерей Ясен Керчев, както и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Празничната богослужба бе песенно украсена от сборна група, водена от клиросните певци Тодор Тодоров и Мартин Димитров. Сред присъстващите бяха кметът на район „Аспарухово“ г-жа Калина Белмезова и заместник-кметовете г-н Ивайло Маринов и г-жа Даниела Панайотова. Преди началото на Златоустовата Литургия енорията се сдоби с нов четец, повец и свещоносец – Николай Даскалов, който бе постриган в първата степен на свещенството от Негово Високопреосвещенство.

В края на светата Литургия митрополит Йоан произнесе своето Пасхално послание.

Негово Високопреосвещенство се обърна към множеството енориаши с радостния поздрав „Христос Воскресе!“. Той заяви, че „днешният празник е особен и той ни събира в този велелепен храм, посветен в чест на светия равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител български“. Митрополит Йоан отбеляза: „Какво ни говори богослужението за свети цар Борис? То ни говори, че той е сравнен с император Константин Велики и е наречен втория Константин. Защо? Защото император Константин Велики извърши едно епохално дело. Не че нямаше преди него едикти, не че нямаше преди него император Галерий (293-311 г.), колкото и да беше жесток в началото на живота си, в края на живота си все пак той бе облъхан от християнската идея. Малко или много, дали в покаяние или Бог знае в какво, той издаде един едикт за толерантност, който малко или много предшестваше онова, което имаше да се случи в Милано. И съответно 313 г. император Константин, който е ревностен християнин и благочестив възпитаник на своята майка света царица Елена, фактически даде свобода, даде разрешимост на светото Православие да излезе от катакомбите и да стане една религия, която да има свободно и позволено изявление на своята вероизповед… Така и свети цар Борис, терзан от различни идеи, привикван в различни пътища, все пак това историята ясно го очертава, той се решава и приема християнската вяра от Византия, което е едно епохално дело. Вече повече от 1150 години ние имаме свето Православие в нашите земи, ние сме православни християни. И той е нашия покръстител, което е много важно като личност, като дейност, като живот, като полагане устои духовни на българската нация, като даване път на свето Кирило-Методиевия ученически кръг въобще, като приемането им в нашите земи“.

След края на литургията прот. Ясен Керчев отслужи благодарствен молебен за здраве и благоденствие на вярващите, а по традиция пенсионерските клубове от кв. Аспарухово поздравиха енорията със своите изпълнения.

Снимки от храмовия празник:

по материал на Георги Великов, mitropolia-varna.org, снимки: Георги Великов и novavarna.net

Реклама