В книжарницата при храм „Св. цар Борис“ пристигнаха книгите на популярния гръцки проповедник о. Харалампос Пападопулос „Всичко е път“ и „Всеки край е едно начало“, издание на сайта „Задругата“. Това са първите българоезични издания на негови книги, а в сайта ни сме публикували някои негови беседи и есета.

Преводач от гръцки е Константин Константинов, редактори са Милена Андреева и Златина Каравълчева, богословската редакция е дело на Ренета Трифонова.

Отец Харалампос е клирик на Критската архиепископия. Роден на 26 март 1975 г. в Ираклио, о. Крит. Живее в с. Пиргос, о. Крит и служи в местния храм „Света Ирина”. Женен, с три деца, едно от които е национален шампион по бокс. С интереси в областта на богословието и психологията, чийто синтез намира особен израз в неговите книги. Той се обръща към хората, които живеят тук и сега, но търсят бъдещия живот в Христос. Съвременният християнин има проблеми – със себе си, със семейството си, с работата, с всичко, което може да притесни и затрудни един човек днес. Но той има и Приятел – най-големия, най-силния, най-кроткия и същевременно най-могъщия и най-любящия: Христос. Или както казва отец Харалампос във Всичко е път: „Целта в постоянната битка с времето е да изживеем живота, който ни принадлежи и ни е дарен. По начина, по който Христос ни откри. Един живот, пълен със смисъл и екзистенциална пълнота. Ние, а не други вместо нас. За нас, а не заради очакванията на другите. Не под сянката на техния поглед. Заедно с другите, не заради другите. Без вина за това, което сме били. Без страх за това, което сме. С надежда и копнеж за онова, което можем да станем“.

Досега на гръцки са излезе четири негови книги. О. Харалампос поддържа личен блог, чрез който отваря нови пътища на комуникация най-вече с младите хора. В интернет се известен и под псевдонима отец Ливиос, както всъщност се казва неговият блог – http://plibyos.blogspot.com.cy/.

„Всичко е път“ и „Всеки край е едно начало“ се продават в комплект на цена от 9 лв.

Реклама