Учени от руския научно-изследователски институт по психоневрология „В. М. Бехтерев” потвърдиха благоприятното въздействие на православната молитва.

Православната молитва успокоява и регулира мозъчните процеси. Това състояние учените са наблюдавали само при кърмачета до два месеца.

Ръководителят на лабораторията по невро- и психофизиология, професор Валерий Сльозин, направил десетки електроенцефалограми, показващи процесите, които протичат в човешкия мозък по време на молитва и регистрирал непознато за науката състояние на човешкото съзнание.

Досега са известни три основни фази на работещия мозък: бърз сън, бавен сън и будно състояние. Всяка една от тези фази има свой собствен ритъм на биологичните потоци.

Както се оказало по време на експеримента, по време на молитвата ритъмът на биологичните потоци на мозъка се забавя толкова много, че става възможно да се говори за съществуването на четвъртото състояние на съзнанието – „молитвена будност”.

На електроенцефалограма изследователите видели, че в резултат на постепенното забавяне на молитвата в мозъка на хората, взели участие в експеремента (най-ярко и силно изразено у православните), оставали само бавните делта ритми (с честота 2-3 Hz). Това състояние на съзнание се проявява по време на будното състояние само при кърмачета до два месеца.

При някои от хората, взели участие в експеримента, енцефалограмата показал пълна липса на алфа и бета ритми. Имало само делта ритми. От гледна точка на неврофизиологията тези хора били буквално като бебета. И за мнозина това станало тласък за оздравяване.

превод: Виталий Чеботар, източник: https://pravoslavie.fm

Реклама