Третата Неделя на Великия пост е Неделя Кръстопоклонна. Kакто казва великият богослов на ХХ в. о. Александър Шмеман по този повод в своята книга „Великият пост“:

„Физическият и духовният подвиг – ако е сериозен и последователен – започва да се проявява и се чувства определена умора. На нас са ни нужни помощ и ободрение. От друга страна, изтърпявайки тази умора, изкачили се до половината на планинския връх, ние виждаме края на нашето странстване и сиянието на пасхалната светлина става все по-ярко. Великият Пост – това е време на нашето саморазпъване, опит, макар и ограничен, за осъществяване призива на Христа, който чуваме в евангелското четиво на този ден: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва” (Марк. 8:34). Но ние не можем да приемем своя кръст и да следваме Христа, ако не приемем Неговия кръст, претърпян от Него заради нашето спасение. Спасява ни Христовият кръст, а не нашият. Само Неговият кръст придава освен смисъл и сила на нашите кръстове.“

Енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна ще отбележи Кръстопоклонна Неделя с отслужване на св. Божествена литургия и литийно шествие до Кръста Господен, поставен в началото на кв. Аспарухово. Преди литургията, в края на утренята, от олтара върху дискос с цветя се изнася кръст от свещеника и се поставя в средата на храма за поклонение от вярващите. Литийното шествие ще започне след литургията, около 11 часа и ще премине по ул. Злетово и бул. Народни будители.

Днес имаме и още един хубав повод за отбелязване – нашият председател ставрофорен иконом Добромир Георгиев празнува своя 41-ви рожден ден! Пожелаваме му крепко здраве, духовни сили и благодатно служение! За много и благи години!

Реклама