Автор: св. Порфирий Кавсокаливит

Голямо изкуство е да успеете вашата душа да се освети. Човек навсякъде може да стане свят. И на Омония (централен площад в Атина – бел. прев.) човек може да се освети, ако поиска това. Във вашата работа, каквато и да е, вие можете да станете святи чрез кротост, търпение и любов. Всеки ден слагайте ново начало и ред в своя живот, с нов устрем, с въодушевление и с любов, с молитва и безмълвие. А не да ви разяжда притеснение и от това да чувствате болки в гърдите.

Например се случва да ви възложат работа, която превишава границите на вашите задължения. Не е редно да реагирате, да се нервирате и да протестирате. Тези смущения донасят зло на човека. Гледайте на всичко като удобен случай за освещаване. И още нещо. Има още една духовна придобивка – когато ви възлагат много задължения, научавате начина, по който се извършва цялата работа, участвате в повече дейности и ставате по-отговорни. Получавате знания, които по-късно може да ви потрябват. Ако ви възлагат задачи, които превишават вашите сили, в крайна сметка можете да кажете, разбира се, учтиво: “Простете ми, но няма да мога свърша тази работа”. Но може и да не кажете нищо, а този труд да бъде за добро.

Така бях и аз, както съм ви казвал. Когато бях малък, баща ми отиде в Америка да работи по изграждането на Панамския канал. Аз бях малък, а родители ми бяха бедни. Майка ме прати в един магазин в Халкида. Там имаше две други деца. Всички ми нареждаха и аз търчах навсякъде. Всичко, което ми кажеха, го извършвах без да негодувам. Това беше за добро. Един ден, както метях магазина, видях че се бяха разсипали зърна от кафе. Наведох се и ги сложих в ръка, за да ги върна в чувала. Собственикът, който беше в канцеларията, ме видя и разбра какво исках да направя. Извика ме. Той извика и другите деца и започна да ги поучава, тъй като стана голямо разхищение, а аз му бях направил добро впечатление с моята постъпка. От този ден собственикът нареди и ние си разпределихме работата, като сложихме ред в магазина. Всичко извършвах с усърдие и без възражения. Нима това ми навреди?

Гледайте да работите с трезвение, просто, спокойно, без тревога, с радост и веселие, с добро разположение. Тогава ще дойде Божията благодат.

Из „Старецът Порфирий Кавсокаливит – Живот и слова”, превод: Константин Константинов

Реклама