Автор: о. Лупсак Йоан Остап

Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи младежи,

тази година традиционното послание към нашата енория е от Румънската Православна Църква, от отец Лупсак Йоан Остап, служещ в гр. Констанца:

Светото Възкресение на Господ Иисус Христос е празник на вечното настояще, на това, което се е случило преди повече от 2 000 години. Уникално събитие в човешката история! Въплътилият се Бог, Спасителят, страда, бе измъчван, умря и на третия ден възкръсна победоносно. Събитие, което дава надежда и на нас човеците, че ще бъдем спасени и ще възкръснем за живот вечен.

Възкресението е голяма тайна и изпитание, защото изисква от човека силна вяра и доверие в Бога, вяра безусловна, без рационален, научен анализ. Вяра, която открива пътя към Небесното царство на животворящата Пресвета Троица.

В нашето съвремие сме свидетели, как се сбъдват предсказанията на пророците, виждаме как човечеството отстъпва от вярата и любовта към Христос, а светът се изпълва с омраза, вражда и убийства. Но дори и в тези времена всичко може да се промени, ако хората започнат да се уважават и обичат, да се жертват един за друг, както се пожертва за нас Спасителят Христос!

Днес е празникът на Възкресението, празник на празниците, празник на радостта, радвайте се! Този празник, тази радост, трябва да се разпространи върху нас и ближните ни, за да бъдем по-добри, по-толерантни към хората около нас. Усмихнете се, бъдете красиви!

Нашата Света Православна Църква според реда на богослуженията възстановява и прави отново и отново живо и присъстващо в душите ни това уникално събитие, така че и днес ние да можем да преживеем пълноценно не само радостта от Възкресението, но и всеки миг от многострадалния живот на Спасителя Христос, за да можем да се смирим, но и да оценим дарената ни надежда.

Нека Светлото Възкресение, което носи толкова много радост и утеха в сърцата ни, да остане и за всички нас като образ, който да гледаме винаги, през целия си живот, а не само през тези дни. Нека вечно да пребъде радостта в душите ни!

Христос воскресе! Наистина Той е възкръснал!

Реклама