Автор: архим. проф. Павел Стефанов

През нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. настъпва катастрофата с четвъртия реактор на атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, която предизвиква масови апокалиптични настроения поради факта, че на украински език чернобил означава ‘пелин’. Това растение се свързва с предсказанието в Откровението на св. Йоан Богослов 8:10-11: „И от небето падна голяма звезда, гореща като светило, и падна върху третата част на реките и върху водните извори; и името на тази звезда е пелин, и третата част от водите стана на пелин, и много човеци умряха, понеже се бяха вгорчили”. Пророчеството на Апокалипсиса става широко известно, защото вярващите успяват да го разгласят. Последва обръщане на мнозина към църквата и се отбелязва бурен ръст на кръщенията на възрастни.

Заедно с това Чернобил нанася съкрушителен удар на господстващата политическа система. Тя доказва некомпетентността, страха и лицемерието на управляващите, които отначало се опитват да скрият факта на катастрофата, а след това – диапазона и интензивността на радиоактивното заразяване. Взривът от обществено негодувание, допуснатата от Горбачов ограничена гласност и предизвиканите от катастрофата мистични настроения се изразяват във все по-смели публикации в защита на църквата и християнската нравственост. В „Литературная газета” излиза първата публикация от Втората световна война насам с непропагандистко интервю на йерарси от Руската църква. Митрополитите Филарет Киевски и Теодосий Американски подчертават, че църквата откликва първа на трагедията, като събира средства за жертвите, а местният свещеник не напуска своето паство за разлика от учителите в Чернобил, които побягват и изоставят учениците си. Сравнява се поведението на църквата през Втората световна война и по времето на ядрения взрив, припомнят се битките при Сталинград, където по времето на най-ожесточените сражения в местната препълнена църква не спират молитвите за народа и победата на Червената армия.

През 1990 г. патриаршеският екзарх на Руската църква в Беларус се обръща към ССЦ с молба за помощ на облъчените от Чернобил. В отговор е изпратен екип лекари с медикаменти. Известният духовен композитор Йонатан (Елецких), който е архиепископ Тулчински и Брацлавски, съставя „Чернобилска литургия” на украински език (2007).

(откъс от книгата на архим. Павел Стефанов, „Руската православна църква през XX век“, Шумен, 1997).

Реклама