Автор: Мартин Димитров

Днес се навършват 91 години от кървавия атентат в столичната катедрала „Св. Неделя“, когато на 16 април 1925 г. от дейци на комунистическата партия е извършен най-големият терористичен акт в нашата история. Убити са 134 души, ранените са повече от 500, по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200. Сред тях е част от елита на нацията – военни, политици, общественици, но и много граждани, сред които жени и деца. Това е и най-големият терористичен акт в историята въобще, чак до атентата над Локърби през 1988 г.

Сред убитите са 13 генерали – повече, отколкото във всички войни, които България е водила преди това, 13 полковници, 6 подполковници, много други офицери, столичният кмет Паскал Паскалев, видни общественици и много обикновени граждани, включително жени и деца. Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини, активни на дейци на БКП. Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев.

Коминтернът и ЦК на БКП отказват да поемат отговорност за кървавия акт и си измиват ръцете с конкретните извършители, но сведенията говорят за принципното съгласие за извършване на подобно дело от Георги Димитров, Вълко Червенков и Станке Димитров. В последния момент от ИК на ЦК уж били отеглили подкрепата си и Коста Янков действал на своя глава…

В крайна сметка си струва да се отбележи самото планиране и организиране на подобни действия от комунистическата идеология, която не се посвени да посегне и на православен храм и да убие множество невинни граждани.

Бог да прости жертвите!

снимки: lostbulgaria.com

Реклама