Православна Варна се готви да отбележи Третата Неделя на Великия пост – Неделя Кръстопоклонна. В този ден православната Църква чества Светия и Животворящ Кръст Господен и го поставя в центъра на храма, като извор на сила, любов и надежда във времето на постния подвиг.

На 3 април 2016 г. в храм „Св. цар Борис“ – кв. Аспарухово от 7.50 ч започва Възкресната утреня, а началото на св. Божествена Василиева литургия ще бъде от 9.00 ч. По време на литургията вместо „Светий Боже“ се пее „Кресту Твоему покланяемся, Владико“. В 11.00 ч от храма ще тръгне традиционното литийно шествие до Кръста Господен, издигнат в началото на кв. Аспарухово, където ще бъде отслужен водосвет.

В същия ден от 14.00 ч., Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан ще отслужи молебен пред кръста в Царския манастир „Св. Богородица“ в местността Пчелина.

От Варненска митрополия приканват всички православни християни и граждани на град Варна да се включат в молитвата при откриването на кръста при разкопките на манастира. „С това събитие ще започне възраждането на това място и превръщането му с общите усилия на Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Варна в съвременен Археологически църковен музеен образователен център „Царски манастир „Св. Богородица”.

През 2015 година се навършиха две важни годишнини – 1150 години от Покръстването на България и 1130 години от успението на св. Методий и пристигането на учениците на светите братя в България. В чест на тези паметни събития, с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан, в Царския манастир „Св. Богородица” край Варна на 23 декември 2015 година беше издигнат 8-метров дървен кръст.

Царският манастир „Св. Богородица” е бил най-големият извънстоличен духовен център на България. Той е построен в края на 9 век и просъществува до 11 век. За това свидетелства украсата и откритият скрипториум – една от най-големите средновековни сгради в България от 10 – 11 век. Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала огромна книжовна дейност – превод и преписване на християнски книги от гръцки на български. В района на манастира е намерен печат на св. княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и на цар Симеон“, съобщават от Пресцентъра на Варненска и Великопреславска св. митрополия.

Реклама