Автор: св. Порфирий Кавсокаливит

Мнозина казват, че няма вечен живот. Но това не е истина. Вечния живот го виждаме и го живеем всеки ден. По-сигурен съм да твърдя, че има друг живот, отколкото, че слънцето ще изгрее утре сутринта. Така е – след като го виждаме, живеем го и го потвърждават всички очевидци, както евангелист Йоан: „… за да знаете, че имате живот вечен” (1 Йоан 5:13).

Благодарение на Божията благодат „виждам” починали хора как живеят и се радват в светлината. Много е хубав другият живот!

Чуйте ме! Днес съм много развълнуван. В манастира с дълбока болка дойдоха родителите на Тасос да търсят утеха. Преди дни изгубиха десетгодишното си дете. Както си играло в морето, се подхлъзнало и паднало. Казах им това, което Бог ме просвети:

Божиите съдбини са бездна. Не знаем нищо. Ние знаем само това, което виждаме. Тасос така е бил призван на небесата. По този начин Бог е устроил нещата; така като ангелче го взе при Себе Си. След като Бог е благоволил така, ние нищо друго не можем да кажем освен: „Да бъде Твоята воля”(Господня молитва – Мт. 6:10). „Господ даде, Господ и взе” (Иов 1:21) Бъдете сигурни, че Христос ще възкреси Тасос в последния ден. Обаче, ако живееше тук, на земята, щеше да страда като нас и щеше да прави грехове. Докато сега си отиде ангелче, за да допълни чина на ангелите, които отпаднаха. Господи Иисусе Христе, помилуй ме!

Забравете всичко! Само помнете Тасос и колкото пъти си го спомняте, толкова повече вашата душа ще се разтапя в молитви към небето. И така постепенно душата ви ще стане по-добра. Докато в противен случай биха настъпили много злини – душевни и телесни. Измъчили сте се, заболяло ви е, но Бог ще благослови душите ви и ще имате удовлетворението, че той е близо до Христос. Бог да ни помилва и да ни даде сила да станем по-добри.

Детето наистина отиде на небето близо до Христос. Като дух сега общува с ангелите, които славословят Бога. Той е в незалязващата светлина. Той е при Христос, във вечна радост и веселие, където „не престава гласът на празнуващите” (Благодарствена молитва след св. Причастие, първа молитва). Нека всички отидем да намерим Тасос в лоното на Авраам, близо до Бога, с всички ангелчета. Там, където всички очакваме да отидем и заедно да живеем вечно, както казва св. ап. Петър: „които очаквате и желаете скорото дохождане на Божия ден… Но ние, според обещанието Му, очакваме ново небе и нова земя, на които обитава правда” (2 Петр. 3:12-13).

За нас, християните, има начин да общуваме и да помагаме на починалите чрез милостиня, молитва и участие в Светата Литургия и Божественото Причастие. Всичко това ни води до общение с тях, защото те ни виждат, усещат ни и се радват, въпреки че не ги виждаме. Казвал съм ви, че след смъртта ще бъда още по-близо до вас, отколкото сега, защото ще живея по-близо с Христос.

Любовта към Христос претворява всяка мъка и мъката от смъртта на любимите хора, която е най-силна. Когато обичаме Христос, мислим за любимия човек, който е починал, че се намира по-близо до Него, и се успокояваме и се радваме.

превод: Константин Константинов

Реклама