Ако попитат някой човек: „Как мислиш, кой е най-страшният грях?“ – един казва убийството, друг кражбата, трети подлостта, четвърти предателството. Но всъщност най-страшният грях е неверието, а то вече поражда и подлост, и предателство, и прелюбодеяние, и кражба, и убийство и всичко останало.

***

Мислиш, че днес си прочел 40 молитви вместо 39 и това означава, че си угодил на Бога? Съвсем ли си оглупял? С кого търгуваш? На Бог не му е нужно количество, а искреност, общо взето понякога е по-лесно да се прекръстиш, но нека това да бъде от все сърце.

***

Защо е заповядано „Не съди, за да не бъдеш съден?“ Защото не трябва сакатият да се присмива на гърбатия! Защото всички сме с прегърбени души и осакатена вяра!

***

Жената може да казва, че тя е способна да живее без мъж, но това е илюзия. Тя дори не може да бъде щастлива, когато е глава на семейството, защото на нея ѝ се налага да носи два товара. Жената може да стане жена само до мъж. А когато до нея няма мъж, на нея ѝ се налага да изостави своята женственост. Не може да бъдеш едновременно принцеса и муле.

***

Любовта не е чувството, когато всичко в душата изгаря от някакъв огън, за което пишат поетите – не, това не е любовта, която искам да имам. Но любов е това, когато искам да давам. Своята кръв, своето време, своите сили, своите средства, своя ум, своето жилище. Не мога да живея без теб – това е декларация за нелюбов от типа на „ще бъда до теб, когато имам настроение, ще те прегърна и ще те целуна.“ Така се обича и сиренето, тогава каква е разликата между човека и сиренето, нали и двете са биологична маса?

***

Ако заради всеки наш грях върху главата ни падаше по една тухла, то за една седмица от нас щеше да стане Хеопсова пирамида.

***

В Църквата няма никаква „линия“. Нейната единствена линия е спасението на душите от греха! А как се спасяваме от греха? Ето, преди вас, дойде една жена, която иска да изправи всички: дъщерята, зетя, сина си. Аз ѝ казвам: заеми се със себе си. Защото всеки човек може да изправи единствено себе си. Църквата с това и се занимава: поучава човека, опитва се да му помогне да намери себе си, да се занимава със себе си. С това ще започне и спасението на нашата страна.

Разбира се, и самата Църква се състои от грешни хора. Безгрешен е само Бог. Но църковният човек има идеал: Иисус Христос. А за много съвременни хора идеалът са парите. Те нямат по-високи идеали. А аз потвърждавам, че от гледна точка на идеалите Иисус Христос е по-добър от парите!

превод: Мартин Димитров

Реклама