В зависимост от това как живее човек, се изменят и външните обстоятелства в неговия живот. Понякога заради нашите вътрешни грешки или, обратно, с цел изправление, и външните условия на живот се променят към по-лошо или по-добро…

***

Преди да извършим нещо е необходимо да изчакаме Господ да ни даде сили за това. Например имаме желание да отидем на Света Гора, но нямаме сили за тази стъпка, тогава дори и да го направим, няма да получим никаква полза.

***

Ако Бог очаква нещо от нас, Той ни дава и енергия, и благодат, и сила да го извършим.

***

Храната дава енергия на тялото. Ние се нуждаем от нея, за да се трудим и да имаме сили за молитва. В молещия се човек храната се преобразува в духовна енергия. В тези, които се молят малко, излишната енергия от храната се преобразува в страст и чревоугодие.

***

Ако някой се изкушава при общуването си с нас, за предпочитане е да се отстраним от него.

***

Дързостта често бива всеизгарящ огън. Затова е необходима простота, а не дързост.

***

Ако искаш да погубиш някого, кажи му, че има прекрасен глас или го похвали за някаква негова добродетел.

***

Дори съвършените претърпяват вреда, когато слушат похвали.

***

Длъжни  сме да уважаваме свободата на другия човек. Това, което става по принуда, няма да пребъде нито във времето, нито във вечността.

***

Най-главното в нашия живот е да се стремим да получим благодатта на Светия Дух. Тя променя нашия живот (преди всичко вътрешния, а не външния). Ще живеем в същия дом, в същата обстановка и със същите хора, но нашият живот вече ще бъде друг. Но това е възможно само при определени условия: ако намерим време да се молим пламенно, със сълзи на очите. Още от сутринта да изпросваме Божието благословение, за да може молитвеното настроение да направлява целия ни ден.

***

Животът без Христа е безвкусен, тъжен и безпросветен.

***

Можем да обикнем другите чрез молитвата си за тях. За да разберем какво преживява другият човек, следва да се молим за него от цялото си сърце. Тогава можем да видим и неговите нужди, и да потърсим начин да ги облекчим.

***

По-добре е да изберем малък духовен труд, но с мир в сърцето, отколкото да се стремим към велики трудове и с това да загубим сърдечния си мир.

***

По-добре да бъдем на по-ниско духовно ниво, но с мир в душата, отколкото на по-високо ниво със смущения.

***

Човекът, който търси Бога, след упокоението си и изхода от своята физическа телесна обвивка, подобно на изстрелването на космически кораб, ще се извиси с мощен порив към Бога. Ако човек постоянно се стреми към Бога, то и след смъртта си, като ракета, ще се понесе към Бога.

превод: Мартин Димитров