Автор: Гергана Кънчева

С радост бихме искали да споделим, че на 06 юни т.г. от 10 ч. сградата на неделното училище отвори врати за първата съботна сбирка на жените от енорията към храм „Свети цар Борис“. Честта да бъде наш първи гост ни оказа свещеноиконом Добромир Георгиев, който отслужи водосвет и съдейства при избора на светец-покровител и наименование на новото сдружение. Така беше поставено началото на Православно Християнско Сестринство „Свети Жени Мироносици“. На тази първа среща всеки сподели по нещо за себе си, своите духовни потребности, нуждата си от общуване с други жени християнки, както и теми, които намира за интересни и полезни за обсъждане.

Самият избор на молитвени закрилници в лицето на светите жени мироносици въплъщава мисията на сестринството. Светите евангелисти изброяват в числото на мироносиците няколко жени: Мария от Магдала (Магдалина), друга Мария – майка на Яков и Йосия, Саломия – майка на апостолите Яков и Йоан Заведееви. Освен тях, Църквата причислява към групата на мироносиците Сусана, Йоанна, както и Марта и Мария – сестрите на Лазар, който е възкресен от Христос. Всички тези благочестиви жени ни напомнят, че тогава, в безнадеждната тъма на Христовата кръстна смърт, са светили единствено любовта, верността и безстрашието им. Докато мъжете апостоли се криели уплашени в град Йерусалим, именно жените станали „апостоли на апостолите“, изпратени да събудят в тях вярата им.  В наши дни имаме особена нужда от тези женски добродетели –  любов, преданост, скромност и дръзновение. Ние, съвременните жени, трябва да върнем тези великолепни достойнства, с които Бог ни е сътворил и с които ни е запомнила историята. В наше лице трябва да има ревностни възпитатели на новото поколение в Христа – именно тук се проявява мироносничеството на съвременната жена.

Мили дами, ако желаете да сте част от следващата ни сбирка, заповядайте на 27 юни (събота) от 10 ч. Ще се радваме да бъдем заедно!Да ни даде Господ да принесем като драгоценно миро плодове на любов, милосърдие, взаимопомощ, братство и сърдечен плам пред Него! И нека ни удостои да се върнем с радост и без страх в делничния живот, както онези благословени жени се върнаха от гроба в град Йерусалим, и да кажем: „Няма Го в гроба, жив е Христос и ние с Него сме живи“!

Реклама