Стотици варненци посрещнаха тържествено копията на двете чудотворни икони пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. Те пристигнаха в морския град с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” във Варна.

Едното копие е на чудотворната иконата „Всецарица” от манастира Ватопед на Света Гора. Тази икона е дело на иконописец – монах от Света Гора- Атон. Той е изписал две точни копия на чудотворната иконата „Всецарица” за храмове в света, които пожелаят да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи.

Заедно с „Всецарица”, пристига и копие на Молдовската чудотворна икона на Св. великомъченик Георги от Зографския манастир на Света Гора. Тя е подарък от братството на манастира за варненския храм „Св. Атанасий”. Нейният обков е ръчна изработка. По поръчка на църковното настоятелство, специално за тези икони са изработени дърворезбовани рамки.

В Катедралния храм „Св. Успение Богородично” Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична литургия, а иконите бяха изложени за поклонение. След това с литийно шествие те бяха занесени в храм „Св. Атанасий”. В шествието участваха стотици жители и гости на Варна, а то се проведе и по повод Деня на християнското семейство.

снимка и текст: dnesplus.bg
Реклама