ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

на енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна

  № 35/ м. юни 2014 г.


„Давайте милостиня според силите си; тогава всичко у вас ще бъде чисто“ (Лука 11:41).

На 8-ми юни със Света Божествена Литургия отбелязахме празника Петдесетница, когато Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. След Св.Литургия беше отслужена вечерня, а от олтарните двери беше хвърлена орехова шума към молещите се, напомняща за огнените езици върху главите на апостолите. Денят на Светата Петдесетница се счита за рождения ден на Христовата Църква.

След Литургията в двора на храма се проведе конкурс за най-добра рисунка с тебешир. Всички включили се деца бяха почерпени със сок, а победителят получи за награда голяма кутия с тебешири.

Водното бедствие сполетяло квартал Аспарухово на 19-ти юни обедини много хора в подкрепа на пострадалите. В храма бяха събрани много храни, почистващи препарати и други стоки за бита от първа необходимост за нуждаещите се. Доброволци обиколиха пострадалите и записаха от какво имат нужда те. Всички свещенници от енорията ни, момчетата от ПЦДОН”Св. Боян Енравота” и много доброволци се включиха в почистването и възстановяването на квартала. Работата продължава. На 28-ми юни митр. Йоан заедно със свещениците от енорията ни и доброволци обиколиха пострадалите райони и раздадоха помощи на пострадалите. Продължава събирането напомощи за пострадалите. Желаещите могат да се включат и като доброволци във възстановяването на квартала ни.

На 09-ти юли 2014 г.(сряда)се отбелязва една година от кончината на митрополит Кирил. В Катедралния храм „Успение Богородично”, от 09.00 ч., ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия, а след нея и панихида в храма, както и трисагий на гроба за покойния митрополит Кирил в Централен гробищен парк от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архиереи от Св. Синод и духовенство от епархията.

“Блажен оня, който пригледва бедни (и сиромаси)! В злочест ден Господ ще го избави“ (Пс. 40:2).

05.07.2014 г.                   От Църковното настоятелство

гр. Варна                         при храм „Свети цар Борис”

Реклама