Автор: св. Паисий Светогорец

„Тор-ът” на душата

Ако не се грижим за дървото от корен, не го окопаваме, не го поливаме, то не може да даде плод и да израсне. Така става и с човека – ако не се очисти и не подълбае в себе си, за да изчезнат греховете и страстите с помощта на неговия духовник, ако не подхранва душата си с „тора” на Божието слово и благодатта на Тайнствата, няма да има за плод добродетелите.

Диалог с йеховисти

– Геронда, гоня йеховистите и се карам с тях!

– Е, бъди смел и сменяй тениските, защото с тях никой не може да се разбере!

„Телефонът на стареца”

Старецът казал на един посетител, след като приключил техният разговор, „сега тръгвай! Аз ще вляза вътре да се обадя. . . по телефона” (Старецът нямал телефон. Искал да се помоли.)

„Почерпките” на бдението

Преди всяко бдение старецът чувствал огромна радост и казвал: отиваме за духовни почерпки!

Духовната основа

– Деца мои, този живот е като гимназията за децата. Трябва да се подвизаваме, за да минем основата.

– Геронда, основата в гимназията е 10. Ако получим оценка 8,5, какво ще стане?

– Е, благословени човече! Ти получи 8,5 и  Бог ще „ритне” веднъж и ще те сложи в Рая!

Старецът имал „посредници”

Във войската старецът бил свързочник – позиция, за която човек би трябвало да има „силни” посредници, за да я получи. В Триполи другите войниците го попитали:

– Кой ти беше командир в щаба, че стана свързочник?

– Бог!

Старецът предпочитал „евтините места”

В църква старецът винаги сядал на последния стасидий. Един монах, който го много го уважавал, му казал:

– Геронда, защо не дойдете отпред?

– Тук местата са по-евтините!

Свързочници на Бога

Съществуват монаси, които имат духовна телевизия и са свързочници на Бога.

Добродетелта не може да се скрие

Добродетелта не може да се скрие, колкото и човек да го иска. Както слънцето не може да се скрие през ситото, защото през дупчиците ще преминат много лъчи.

Простият живот на стареца

Живот трябва да бъде прост. Не трябва да  имате претенции. Не търсете постоянно лесни неща. Някога един германец ми беше донесъл машина, която реже хляба на филии. Той ми я подари за улеснение. Казах му: ама какво е това? Аз нямам нужда от нея. А и не винаги имам хляб.

Паспортът на изпитанията

Нека приемаме изпитанията с търпение, без притеснение, като благословение от Бога. Когато някой ни онеправдава, трябва да се радваме и да го смятаме за голям благодетел. Защото  това става причина за „спестявания” в другия живот. Чрез изпитанията, които Бог допуска, Той ни кара да се подготвим за Неговото небесно царство, държейки в ръка паспорта на изпитанията.

Епископи, не владици

Съвет към семинаристи: Погрижете се да станете свещеници, а не попове. Да станете епископи, а не владици. Защото едно нещо е попът, а друго свещеникът, както и едно е владиката, а друго епископът.

Лечебницата на стареца

Старецът казал на един лекар, който често го посещавал:

– Пак ли си тук, бре, докторе? Защо дойде, след като не те извиках? Добре, след сега като дойде, ще се разболея, за да не си тръгнеш без работа! (Той посочил кутията с локуми): Това е моята лечебница! Има лекарства в нея. Вземи едно! Ти имаш ли толкова сладки лекарства?

Без калугероборци

Основно нещо за послушника в духовния живот  е да намери монахолюбив духовник, докато се намира още в света, защото повечето духовници в нашата епоха са калугероборци и се противопоставят по разнообразни начини на монашеството.

Гордостта зацапва добродетелите

Тези, които се трудят с Христос, но с гордост, зацапват  своите добродетели, както се зацапват пържените яйца,  когато падне малка курешка, която е за хвърляне заедно с тигана.

Ценността на благостта

Благостта  смекчава и отваря сърцето, както маслото ръждясалата ключалка.

***

Когато се чете Синаксара на светците в храма „В този ден…” нека стоим прави с благоговение, както войниците стоят  внимателно, когато се четат имената на геройски загиналите техни събратя.

Колко молитви?

– Геронда,  колко пъти трябва да се молим с броеницата?

– Един земеделец от десет декара, които засява, изкарва пет тона жито, а друг от петдесет декара не изкарва дори за  семето, което е засял,  а му остава само умората на ръката, от  орането…

Математиката на Бога

Божията правда има други математически правила и едно и едно веднъж прави две, а друг път два милиона!

Може ли човек да види Света Богородица?

– Геронда,  днес  съществуват ли светци, които са видели Света Богородица?

Старецът погледнал монахинята и й казал усмихнато:
– Защо, трудно ли е?

Синаксарите съдържат витамини

За твоето съсредоточаване, и особено в молитва, както и за укрепване на твоята душа, е необходимо четене на Новия Завет и помощните книги на светите отци. Синаксарите помагат много, защото човек намира в тях всякакви витамини, от които  неговата душа има нужда. Дневният Синаксар е добро нещо.

Който свари

–  Геронда, кой трябва да върши домашните работи? Жената или мъжът?

–  Кой пръв свари… Той ще получи  най-голямото възнаграждение!

Христос ще намери нивата изорана

– Геронда, днес дяволът оре цялата земя и всичко разбърква. Какво ще стане?

– Не се безпокой, бре, юнак! Христос ще намери нивата готова и  изорана и ще сее без труд!

Светците не са будали

– Геронда, с всичко това, което светците правят, докато са живи, не ги ли е страх, че могат да изпаднат в гордост?

– За какви ги взехте светците, за будали? Да се възгордеят и да загубят благодатта и да останат само с техните човешки сили?

Протестантите са сираци

На протестантски пастор, който се съмнявал в достойнството на светците, старецът казал: „ще ти кажа нещо, но не искам да с еразсърдиш, защото не го казвам от гордост, а от смирение и любов. Ние тачим Света Богородица като наша Майка, докато вие сте като сираци без майка, защото не я приемате”.

Пейте естествено

Византийската музика отхвърля украсите и показността. Когато човек пее непринудено, без показност, той има естествена красота и прилича на една жена, на която Бог е дал естествена красота. Когато обаче се опитва да създаде слухово впечатление с различни похвати, тогава прилича на грозна жена, която с червило, пръстени и обици и куп други неща се опитва да покаже, че е красива. По този начин единственото, което постига, е да накара другия да се отвърне.

За тези, които не искат да ходят в казармата

На младите, които не искат да ходят казарма поради техния личен комфорт: „Благословени деца, по време на войната през 1940 г. на фронта гърците се караха помежду си за това кой ще отиде на първа линия. Младите тогава дърпаха назад тези на средна възраст и им казваха: вие вървете назад, защото имате семейство и деца и оставете нас отпред!  А вие казвате, че ви е трудно и не искате да отиде да служите!”

***

Когато човек е млад, трябва да се подвизава, защото, колкото повече остарява, толкова повече неща не може да прави. Тогава, на старини, му пречи дори течението, което минава от дупката на ключалката на вратата.

***

Демонични въздействия върху децата

Децата трябва да внимават изключително много в уважението към родителите си. Когато децата се отговарят на своите родители и не проявяват уважение към тях, първо това става причина благодатта да се отдалечи от тях , и второ, те стават податливи на демонични въздействия и енергии.

***

Разглезеността на младите днес е една от главните причини за психо-соматичните разстройства.

Възразяващите имат за старец дявола

– Геронда, как става така, че някои хора възразяват на всяка дума?

– О, страшно е да разговаряш с човек, който е свикнал да се оправдава! Сякаш говориш с някоя обсебен от нечист дух. Тези, които се оправдават – Бог да ми прости – имат за старец дявола. Те са измъчващи се хора. Нямат мир в себе си. Превърнали са това в наука.

Нека не даваме нашата торба на другия

– Геронда, понякога не само се затруднявам да понеса неправдата спрямо мен и  прехвърлям отговорността на падението ми върху другия.

– Ти, не само не ноасиш от любов торбата на другия, а искаш да дадеш  твоята тежка торба, не само на здравия, а и на болния. Необходимо е да придобиеш духовна храброст, за да приемаш цялата отговорност за твоя грях.

***

За подвизаващия се човек покаянието е ръчен труд, който никога не свършва. Починалите ги оплакват, погребват и  забравят. Греховете ще оплакваме постоянно, докато умрем.

***

Този, който има голяма гордост, е помрачен. Умът му е замъглен, сякаш има вредни газове в него.

***

Най-големият и добър многодетен човек е този, който се е възродил духовно и помага за духовното възраждане на децата в целия свят, за да подсигурят душите си в рая.

***

Отглеждането на детето започва от периода на бременността. Ако бременната майка се смущава и притеснява, плодът в нейната утроба се смущава.Когато обаче майката се моли и живее духовно, детенцето в утробата на майката се освещава.

***

Молитва преди хранене

Старецът си припомня детските години: На масата всички сядахме заедно. Първо казвахме молитвата и след това започвахме да се храним. Ако някой започваше да яде преди да бъде благословена трапезата, казвахме „Той блудства”. Липсата на въздържание смятахме за блудство. Семейството се разпада, когато всеки  у дома отива да яде сам, когато си иска,  без да съществува причина.”

***

За да влезе човек в сладкия рай, трябва да „яде” много горчивина тук и  да държи паспорта на изпитанията в ръка.

***

Бог е осигурил имения за нас на небето. Когато обаче Го молим да ни освободи от някое изпитание, Той дава тези имения на други и ги губим. Но ако проявяваме търпение, ще ни даде и лихвата.

***

– Геронда, какво е нужно, за да преодолееш болката?

– Храброст, насилване е нужно.

– А как човек посреща непоносимата болка?

– Ако е  светски човек, с песен, ако е духовен човек, с  песнопеене.

Успението на Стареца

На 12 юли 1994 година в 23.00 ч. силен гръм разтърси тишината. След това светкавици непрекъснато осветляваха цялата Света Гора. На другия ден стана ясно, че старецът е преминал във вечността.

***

Аз се моля или всички в рая или никой в ада!

***

Умен човек е очистеният от страстите човек.

***

Всички зверове на света са в сърцето. Нека всеки ден полагаме усилия да го очистим от тях.

***

Сърцето се очиства със сълзи и въздишки. Една въздишка с болка в душата е равносилна на две кофи със сълзи.

***

Бог наблюдава нашето сърце и проверява неговото съдържание. Нека постоянно изследваме себе си, да се покайваме за миналото и да се боим от нашите слабости. Но да не губим надежда за нашето спасение.

***

Трябва с всички сили да се подвизаваме да придобием рая. Много е тесен пътят и не слушайте тези, които ви казват, че всички ще се спасим. Това е примка на сатаната, за да не се подвизаваме.

***

Отдайте най-голямата тежест на вашата борба  върху молитвата, защото тя ни държи във връзка с Бога и тази връзка трябва бъде постоянна.

***

Молитвата е кислородът на душата, тя е нужда на душата.

***

Изследването на Св. Писание помага много в молитвата. Тя стопля душата и пренася молещия се в едно духовно пространство.

***

Когато молитвата отслабва, това говори за духовна суша и хладност. Срещу тези неща използваме кратки молитви и най-вече Иисусовата молитва.

превод: Константин Константинов

Реклама