Автор: св. Паисий Светогорец

Отбрана срещу дявола

Затваряйте вратите и прозорците, за да не влезе дяволът през тях. Там са слабите места. Ако оставиш междина, той може да влезе и да ти навреди. Аз се боря цял ден и нощ, за да затворя всички врати за сатаната (врати и прозорци са чувствата).

Молитвата освещава

Когато домакинята си казва Иисусовата молитва, вършейки домашните си работи, всичко се освещава. И нейното ястие, и тези, които го  ядат.

Не всичко се освещава

Само нещата, които приемат освещение, се освещават. Както водата приема освещението и става светена вода, така  урината не може да получи освещение. Камъкът чрез  чудо става хляб. Нечистотията не приема освещение.

Минаретата на Константинопол

– Геронда, казахте, че ще си върнем Константинопол. Какво ще стане с неговите минарета? Ще ги съборим ли? Ще станат ли камбанарии?

Старецът (смеейки се):

– Не! Ще станат стълпове за стълпниците и техните броеници ще висят до долу!

Черната линия върху дебитната карта

– Геронда, лошо ли е да има човек дебитна карта? (Старецът, след като разгледал картата, отговорил)

– Не, благословени човече, това не е печатът. Но виждаш ли тази черна линия под името? Харесва ли ти да носиш черно без да има погребение?

Телефонът на стареца

Старецът подари на един поклонник броеница и му каза:

– Това е твоят телефон. Когато е необходимо, с него ще се обаждаш!

Да не прибързваме в духовните неща

– Геронда, какво ще стане с мене, не виждам напредък.

– Ти днес си засадил лозовата пръчка и искаш веднага да пиеш вино. Трябва да чакаш, да цъфне гроздето, да узрее, да го напръскаш, да го обереш, да го стъпчеш, да го сложиш във варел, да стане хубаво вино и след това да пиеш. Още си в началото. Бре, детето ми, така ти се завива свят и докато стомахът ти не може да понесе млякото, тръгваш да ядеш пържола.

 „Полата” на Света Богородица

– Дядо, как да се спася?

– Залови се се за полата на Света Богородица. Тоест с пълно доверие, както малкото дете има доверие към майка си.

Въздържанието на младите

Трябва да  слагаме половият нагон в хладилника до брака и да водим честна борба пред Бога, заради Неговата любов. Само така ще намерим решение на този проблем.

Да бягаме към Бога по вертикала, а не по хоризонтала

Коментар на стареца  към негов познат, който се занимавал много с бягане:

– Да бягаме не хоризонтално, а вертикално към Бога!

Езиковите познания на стареца

Група чужденци – англичанин, италианец и французин посетили стареца.  Един грък предложил да помогне с превода. Старецът му казал, че не е нужно. Той ги извикал настрани в един ъгъл на двора и започнал да разговаря с тях. Говорили доста време.  Връщайки се, казал на „преводача” : „Разбрахме се, разбрахме се! Аз им говорих на гръцки, а те разбираха всеки на своя език и така се разбрахме!”

За какво ти е Паисий?

Един млад човек попитал стареца кой е старец Паисий и получил следния отговор:

– За какво ти е Паисий? Отдали сте му прекалено голямо значение . Един говори за Паисий, друг пак за Паисий… Зарежете го, не му отдавайте никакво значение!

Да внимаваме с нашите приятели

Един ден двама приятели се разхождали. Единият бил облечен с костюм и бил чист. Другият носил стари дрехи и бил мръсен. В даден момент стигнало до едно място, пълно с кал. Тогава мръсният взел кал и окалял другия, който бил чист. Злият човек иска и добродетелните да станат като него, т.е. зли. Затова внимавайте в живота си  и избирайте добродетелни хора за приятели.

Евангелистите-протестанти имат не дух (πνεύμα), а спирт (οινόπνευμα) в себе си

Няколко вярващи често ходили в едно кафене, където ходил и един протестант-евангелист, който ги дразнил с неговите теории. Те казали на стареца:

– Геронда, в кафенето, в което ходим, имаме проблем.

– Какъв?

– Идва един евангелист и ни говори разни неща.

– Той пие ли?

– Пие, геронда. Бира и други питиета.

– Предайте му, че един старец казва, че вие, евангелистите, имате във вас не дух (πνεύμα), а спирт (οινόπνευμα) в себе си!

Младежът, който искал да си намери съпруга

– Геронда, искам да ми помогнете! Искам да намеря жена да се оженя!

– Тоест какво искаш да направя? Вие от монах сватовник  ще ме направите…

Любовта не се продава в супермаркета

Жената има по-малко разум и повече сърце. Мъжът има повече разум и по-малко сърце. Евангелието нарича само жената „блудница”, а не мъжа, защото жената в интимната любов (έρωτα) отдава и сърцето си, докато мъжът дава само тялото си, обикновено, за да задоволи своето влечение. Жената иска любов (αγάπη) и трябва да й даваме любов. Мъжът трябва да дава любов на жена си, защото в  супермаркетите не се продава любов.

Птички в кафез и птички в гората

Има птички в кафези и птички в гората. Някои монаси приличат на птичките от кафеза и търсят (общежителните) манастири, докато други приличат на птичките от гората и търсят свободен живот в пустинята. Там естествено са подложени на повече изкушения…

превод: Константин Константинов