Тържествена церемония по посрещане и въдворяване на новоизбрания Варненски и Великопреславски митрополит Йоан се проведе пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . На церемонията присъстваха стотици миряни, духовници от епархията, представители на местната власт, на областна и общинска администрация и народни представители. Миряните дариха цветя на новия митрополит, които обсипаха пътя, по който той вървеше към храма.

Митрополит Йоан отслужи кратък благодарствен молебен. След това в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, митрополит Йоан отслужи вечерня с почти целия варненски клир, както и духовници, гости от Софийска епархия. По време на вечерното богослужение дядо Йоан благослови целия Божий народ събрал се да посрещне новия си архиерей. След края на вечернята архим. Дионисий прочете синодалния протокол от епархийските избори, както и приветствено слово към новия митрополит. От своя страна дядо Йоан изнесе дълга проповед, в която наблегна на значението от взаимната помощ между архиерей, клир и народ, за да може и неговото служение да бъде благодатно и спасително. Накрая кириархът прочете и част от намеренията си за работата си в близко бъдеще, като постави акцент върху сътрудничеството и със светската власт.

Утре митрополит Йоан ще отслужи своята първа Света Божествена литургия в митрополитския катедрален храм–паметник „Свето Успение Богородично”. Василиевата св. Литургия ще започне в 9.30 часа. Въдвореният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде посрещнат в 9.10 часа в катедралния храм. След богослужението от 11.45 часа, ще бъдат произнесени приветствени слова. Това духовно тържество ще споделят представители на местната власт свещеници от цялата епархия и богомолния народ.

На многая и благая лета, Високопреосвещений Владико!

Реклама