Психиатърът и богослов д-р Николай Михайлов беше гост на водещия Виктор Николаев в предаването на Нова телевизия „Здравей, България“, където коментира последните събития около изборите във Варненска и Великопреславска епархия:

– Приключва ли цялата история, включително с порно кадри, компромати, обвинения?

– Новината, която дойде от Варна е добра, което от друга страна е лоша новина за медиите, защото за тях лошата новина е добрата новина.

Добрата новина е, че Варненска епархия в лицето на нейните миряни показа сила да се пребори с друга сила, която е опротивяла не само на вярващите в частност, но и на българите изобщо. Става дума за безобразни назначения, за власт, която триумфира с наглост и със средства, които са абсолютно недопустими, особено в църковната сфера. Освен това, случилото се там беше образцово като гражданска съпротива от високо качество, никаква истерия, никаква бруталност, никаква гражданска агресия. Тези миряни от Варна се бяха ангажирали да защитят една духовна област и себе си като християни.

– Да обясним, защото това не е въпрос за Варна, а въпрос за всички.

– Има един консенсус за абсолютна недопустимост на безобразни назначения в България на властна позиция. Овластената т. нар. „мутра“ е абсолютно нетърпима. Тези протести имат и тази безспорна заслуга да създават и уплътняват тази нетърпимост. Стана абсолютно невъзможно да бъдат понесени хора, които са драматично несъответни за претендирания от тях пост.

– Такъв ли беше случаят? Опит за инсталиране на такъв човек от сили, които нямат нищо общо с вярата ли?

– Нека говорим директно. Еп. Борис не е духовен човек в строгия смисъл на думата. Той може да има разнообразни качества, но по-скоро като ръководител на някаква корпорация с монопол по идея в духовната област във Варненска епархия. Това не можа да се случи.

– Но замисълът е бил такъв..

– Той е и поражение за онези членове на св. Синод, които гласуваха вече за неговата кандидатура срещу очевидностите на едно гражданско нетърпение срещу тази кандидатура, защото тя наистина е нелепа. Не може да се сервира фигура, която няма собствен духовен живот, няма никаква духовност.

– Каква е била целта тогава? И пак възниква въпросът, с извинение: „Кой?“

– Това е конспиративния въпрос (смее се), слабо подготвен съм, но има очевидности. Става дума за богата и потенциално още по-богата епархия, на брега на морето и т.н. Тя е голяма епархия…

– Интереси от такова естество? Изцяло материално?

– Какво друго? Освен това е власт, освен това е велика ценност на пост-комунистическото въображение да се инсталираш в една такава област като лице с монопол и да започнеш да упражняваш талантите си на администратор, който е непридирчив към средствата. Само че това е много добрата новина: беше много възхитителна тази реакция, пак ще повторя. Никаква агресия! Срещу замисъла на едно задкулисие имаше хора, които имаха молитвено бдение и изпълняваха песнопения.

– Достатъчно ли е само с песнопения без да се дръпне завесата и да се знае кое е задкулисието, защото със сигурност ще има други предизвикателства не само пред Църквата, но и пред обществото като цяло – обозначаване на кръга или човека?..

– Ще се съглася охотно, ще трябва да призная, че медиите имат дял в това постижение, в това, което се случи, защото чрез огласяването на публичността, на тази възможност, се създаде решимостта на хората да отстояват позицията си. Като казвам, че това е образцова реакция на варненските миряни, имам предвид следното: предстоят избори в други епархии – Русенска, Неврокопска..

– Това ли са следващите критични места или никой няма да си позволи вече да прави безобразия и безчинства?

– Това е. От тук нататък ще трябва очевидно миряните на БПЦ и не само те, в широкия граждански свят, да имат готовност за отпор. Това е много важно – персона по персона, назначение по назначение. Има една нетърпимост, с която концесия вече не може да бъде правена, не може да бъдат правени повече отстъпки на такъв тип безотговорно и нагло поведение на тези, от които властта в България зависи.

източник: novanews.bg

Реклама