На 10 декември в конферентната зала на един от хотелите в Солун се състоя среща между вярващи християни с архим. Ефрем, игумен на светогорския манастир Ватопед, съобщава гръцкият православен портал Romfea.

Старецът посвети своята беседа на богословски и обществени въпроси, като призова хората да вярват в Бога и да ходят на църква.

„Не бива да се отъждествява Църквата с някои представители на духовенството и монашеството. Защото може да се случи, някой от тях да ви съблазни със своето поведение или външния си вид. Ние не се отказваме от услугите на медицината заради това, че срещаме и лоши лекари, нали така? В Христовата Църква има нетварна атмосфера, тук ние постигаме обожение“, отбеляза отец Ефрем.

Говорейки за настоящата трудна ситуация, игуменът на Ватопедския манастир подчерта, че самият той не споделя мненията на тези, които твърдят, че през следващата година „ще успеем да ликвидираме икономическия застой“, като изрази мнение, че „това положение ще се запази още дълги години“.

„Ще трябва да претърпим и по-големи трудности, но ние вярваме в Бога, а Бог никога не оставя човека“, каза архим. Ефрем.

Отец Ефрем отговори също на поредица въпроси, засягащи в частност и междурелигиозния диалог. Според него той е приемлив и „ние няма от какво да се страхуваме при излагането на своята позиция“, а съвместната молитва е допустима „по икономия“ до определена степен. С това старецът оправда и обясни позицията на Вселенската патриаршия и същевременно изрази радостта си по повод неотдавнашното прославяне на йеромонах Порфирий Кавсокаливит от Цариградската православна църква.

източник: pravoslavie.ru, превод: Мартин Димитров

Реклама