Преди дни в румънския манастир Петру Вода съгласно установения църковен обичай, се състоя ексхумация на мощите на отец Георги Калчу – Думитреас, във връзка с навършването на седем години от деня на неговата кончина (21 ноември 2006 г.)

Мощите са намерени нетленни, като по този начин се е потвърдила светостта на неговия живот.

Известният румънски свещеник и дисидент по време на диктатурата на Чаушески о. Георги Калчу – Думитреас се спомина в клиника в американския щат Вирджиния на възраст от 80 години.

Отец Георги беше символ на съпротивата срещу произвола на комунистическата власт в Румъния – той открито защитаваше вярата си, като не се боеше от затвор, мъчения и смърт. Прекарвайки много години по затвори в родината си, о. Георги беше пуснат на свобода след намесата на американския президент Роналд Рейгън през 1983 г., след което беше принуден да замине за САЩ. През 1989 г. той става предстоятел на румънската църква „Св. Кръст Господен“ в Бейлис Крос, щата Вирджиния. Вече след падането на Чаушеску през 1990 г. о. Георги идва в Букурещ, където извършва служба на един от площадите и след това често се връща на румънска земя.

През 2006 г. започва да строи нов храм за растящото румънско паство в окръг Вашингтон на брега река Потомак, щата Мериленд. Не било дадено на отец Георги да види завършването на храма, защото се представи в Господа на 21 ноември 2006 г. в своята американска енория, а според завета му светото му тяло е върнато в Румъния.

Реклама