ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

на енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна

  № 32/ м. ноември 2013 г.


На 17-ти ноември, епархийските избори определиха епископите Борис и Игнатий като кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Появилите се аргументи относно компрометиран избор на кандидатите, беше причината за провеждането на бдения пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” с желанието за провеждане на нов избор. Бдението събра значителен брой миряни и свещеници през цялата седмица. Освен в провежданото бдение в гр. Варна, членове на енорията ни се включиха и в пътуване до гр.София за бдение пред Синодалната палата преди заседанието на Светия Синод на 23-ти.

Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква” внесе официално Протестно писмо на варненци в канцеларията на Св.Синод. Събраните подписи са над 2000. След заседание на Св.Синод, беше решено изборите да се касират като не премахна досегашните кандидати от листите. Новият избор на кандидати за митрополитския престол ще се проведе на 15-ти декември. В тази връзка духовенството и църковното настоятелство към храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна, призоваваме всички православни християни усърдно да се молят в идните седмици Бог да отвори сърцата на избирателите да чуят гласа Му и да ги ръководи да гласуват по съвест

Нека просим от Бога да ни даде достоен архипастир, който да надгради и да развие делото на своя предшественик! Амин!

На 17-ти ноември, децата от неделното училище „Св. Климент Охридски“ към храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна представиха пред енорията сцена, представяща въвеждането на пресветата Дева в Йерусалимския храм. В играта им помогнаха о. Добромир Георгиев в ролята на свещ. Захария, както и певците от църковния хор. След края на сцената децата изпяха химна на Неделното училище „Кой направил е цветята“. Отец Добромир от името на Църковното настоятелство при храма пък подари на децата иконата на празника Въведение Богородично.

Традиционната празнична вечеря по случай празника Въведение Богородично – „Ден на християнското семейство и младеж“, тази година се проведе в „Детски Кът Маша и Мечока” в гр. Белослав. Много забавления и специална шоу програма зарадваха децата, а големите споделиха приятната обстановка и вкусна вечеря.

Вече започнаха Коледните пости. Църквата повелява пост с риба с изключение на първата седмица, всяка сряда и петък и в дните между 20 и 24 декември.

Мирни и спасителни пости на всички!

01.12.2013 г.                              От Църковното настоятелство

гр. Варна                                    при храм „Свети цар Борис”

Реклама