Православният център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. княз Боян Енравота – първомъченик български“ (накратко ПЦДОН) води своето начало от есента на 2004 г.  Всъщност началото на дейността по обгрижване на наркозависими младежи в енорията е поставено около пет години по-рано – през 1999 г.  Тогава жена на средна възраст  отива да се помоли в православен храм във Варна за сина си Младен, който е наркоман. Майката забелязва младеж (о. Ясен Керчев), почти на годините на сина й, който се кръсти до нея. Попитала го къде се е научил. „При един млад свещеник в кв. Аспарухово, отец Георги“, отвърнал и той. По този начин о. Георги Фотакиев се свързва с Младен и започва духовно да се грижи за него. Същевременно енориашите започват да посещават момчето, подаряват му книги и дори компютър. Виждайки лично отношение към себе си, Младен постепенно се променя, започва да посещава редовно храма и да взема редовно участие в тайнствата.

Така нещата тръгват с едно наркозависимо момче, но постепенно заприиждат от цяла България.  Младежите, на които о. Георги успява да помогне и тези, които са обгрижвани, живеят по домовете на членове от енорията (в т.ч. и у дома на свещеника), като наброяват около 30-40 души. о. Георги ФотакиевВ един момент обаче няколко момчета от страната търсят помощта на отеца едновременно, а ресурсите на енориашите, които изключително активно и самоотвержено съдействат, са почти изчерпани и става ясно, че тази практика трябва да се промени. Няколко младежи се настаняват в сградата на неделното училище при храм „Св. цар Борис”. Понеже няма кой да ги контролира по 24 часа в денонощие, а парите им са на тяхно разположение, се случва да излизат из града, като се стига и до рецидиви – да купуват психо-активни вещества и да злоупотребяват.Тогава през есента на 2004 г. отец Георги се обръща за помощ към Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и го моли за финансиране в продължение на една година, за да се основе и организира центъра и да се събере екип. Митрополотът му възлага задачата да изготви и предложи бюджет. Годишният бюджет, който е изготвен, е одобрен и приет. Митр. Кирил нарежда варненските храмове последователно да финансират начинанието. Пръв превежда пари отец Серафим (бившият протосингел) от манастира „Св.св. Константин и Елена”, след това храм „Св. Петка”, Катедрален храм „Свето Успение Богородично” и други храмове в града.

св. Боян ЕнравотаВ това време екипът се сформира и посещава обучение в „Есенен университет по зависимостите”. Огромна помощ, включително и финансова, оказва тогава и фондация „Покров Богородичен”. От фондацията организират обучение за работа в екип, два обучителни семинара по милосърдната дейност от православна гледна точка с голяма продължителност, създава се „малък екип”, който работи творчески по въпросите на вътрешния ред и правилниците на центъра.  Взаимствани са доста от идеите и практиките на йеромонах Анатолий Берестов при уточняването на организацията и насоките за практическо функциониране. За патрон на ПЦДОН е избран св. княз Боян Енравота – първомъченик български.

Проектът стартира на 1 ноември 2004 г. Много бързо се събират желаещи за лечение. Първоначално екипът се състои от 6-ма отговорници, един старши-отговорник, счетоводител, домакин, катехизатор и ръководител; духовник е единствено о. Георги. Появяват се обаче редица междуличностни, финансови и организационни проблеми, като дори за известно време о. Георги е отстранен като ръководител и отговаря само за духовното обгрижване на наркозависимите. В крайна сметка през м.май 2005 г. след разговори с екипа митр. Кирил  възстановява отеца като ръководител, а в последствие зао. Михаил Маневадминистративен директор е поставен о. Михаил  Манев, който поема ангажимента за търсенето на финансиране и представителството на ПЦДОН пред институциите. Благодарение на умелото общуване на о. Михаил с държавните власти, както и с нестопанския сектор (в т.ч. фондациите), са постигнати добри резултати, печелят се доста проекти.

През м.февруари 2009 г. излиза съдебната регистрация на сдружение „Отворени очи“, като по този начин ПЦДОН „Св. Боян Енравота“ преминава под юрисдикцията на новосформираната организация.

Днес броят на двадесет и четири часовите отговорници е четирима, счетоводителката  Милка Генчева съвместява  и функциите на домакин и касиер, административен директор е Мирослав Николов. Ръководител на центъра е о. Георги Фотакиев, а в духовното обгрижване участват и другите енорийски свещеници.

Телефон за контакт с ПЦДОН „Св. княз Боян Енравота – първомъченик български“:

052/370 550  Милка Генчева

Дарителска банкова сметка на ПЦДОНIBAN BG70STSA93000017101094, BIC – STSABGSF, БАНКА ДСК КЛОН АСПАРУХОВО, ГР. ВАРНА, УЛ. ”СРЕДЕЦ” 8  

Уеб сайт: www.pcdon.org   

Реклама