Акатист към Св. Богородица пред Нейната икона „Всецарица“, помагаща на измъчваните от нечиста сила и на страдащите от ракови заболявания, които с молитва се обръщат към Нейното застъпничество.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наричана „Всецарица” (Панатанаса), се намира вляво от царските двери в съборния храм на атонския монастир Ватопед. Преданието разказва, че веднъж до иконата се доближил един млaд човек, за да й се поклони. В същия миг ликът на Св. Богородица просиял с неземна светлина, а невидима сила отблъснала младежа от иконата и го съборила на  земята. Щом дошъл на себе си, той със сълзи изповядал пред монастирсиките старци, че до тогава водел нечестив живот и се занимавал с правене на магии. Чудото, извършено от Всецарицата, го накарало да се покае и да промени живота си.

И днес със Своя чудотворен образ Божията Майка помага на измъчвани от нечиста сила и на страдащи от ракови заболявания. За този особен дар свидетелстват много изцеления станали в Гърция, Русия  и другаде. През 1997г в един от  московските храмове, влязла млада жена, съвсем незапозната с вярата. Тук я водела тежка скръб: нейната  8 годишна дъщеря била болна от рак на черния дроб. Дните на момиченцето били преброени и отчаяната майка дошла в Божия храм, за да излее мъката си. Тук милостивият Гспод я срещнал с една тайна монахиня, която я посъветвала да се моли на иконата на Св. Богородица „Всецарица” и да чете нейния акатист. Изпратила я в храма „Всички светии”, където се намирало копие на иконата, донесено наскоро от Атон. Посъветвала я всеки ден да помазва болното си дете с осветен елей от иконата и често да го причастяват, а самите родители да постят да се изповядат и да се венчаят. Обезнадеждената майка изпълнила тези съвети. След 40 дни направените изследвания показали, че раковият тумор е напълно изчезнал и детето е оздравяло. За станалото Божие чудо свидетелства и духовният обрат в живота на това семейство. Бащата – офицер, който никога  до тогава не бил влизал в църква, се венчал със своята съпруга. Сега цялото семейство ходи всяка неделя в храма, всички се  изповядват, причастяват и заедно прославят Пречистата Дева Мария, Която и до днес извършва благодатни чудеса.

Молитва към св. Богородица пред иконата Всецарица

О, Пречиста Божия Майко, Всецарице !  Чуй нашите многоболезнени въздишки пред твоята чудотворна икона, погледни милостиво към Твоите чеда, които страдат от неизлечими болести и с вяра се покланят на Твоя свят образ ! И както птица покрива своите малки с крилете си, така и Ти, Която си вечно Жива, ни покрий с Твоя многоцелебен покров. И там, където жестоките скърби се усилват безмерно, изпрати търпение и облекчение.Там, където се е вселил мракът на отчаянието, да възсияе неизказана божествена светлина. Утеши малодушните, укрепи немощните, смекчи и просвети ожесточените сърца. Изцели боледуващите Твои люде, о Всемилостива Царице ! Благослови ума и ръцете на тези, които ни лекуват, та да послужат те като оръдие на Всемогъщия Лекар Христос, нашия Спасител. О, Всецарице, молим Ти се пред Твоята икона сякаш самата Ти стоиш пред нас ! Простри ръцете Си, изпълнени с изцеления, Ти, Която си радост на скърбящите, утешение на печалните, та  като получим чудотворна помощ, да прославяме Живоначалната и Неразделна  Троица – Отец, Син и Дух Светий во веки веков. Амин !