Тази чудотворна икона се e прославила в Русия през 1878 г. Един селянин от Тулска област, обзет от гибелната страст на пиянството, пропил всичко, което имал и съвсем обеднял. Накрая получил парализа на краката, но въпреки това не престанал да пие. Веднъж насън му се явил един благолепен старец, който му казал да отиде в град Серпухов, в манастира, посветен на Св. Богородица, за да се моли там пред Нейната икона „Неупиваемая чаша” и да направи молебен пред нея. Тежко болният човек не се решил да тръгне на път, но светия човек му се явил още два пъти и му заповядал да стори заръчаното. Тогава селянинът, едва движейки се, тръгнал за манастира. Като стигнал там, разказал за видението си и помолил да отслужат молебен пред иконата „Неупиваемая чаша”. Но в обителта никой не знаел за такава икона. Най-сетне си спомнили, че в коридора към ризницата стои потъмняла Богородична икона, на която е нарисувана Светата Чаша. Внимателно я разгледали и на гърба й открили надпис: „Неупиваемая чаша”. А в изобразения върху една от манастирските икони преп. Варлаам (ученик на св. Алексий Московски), болният познал тайнствения старец, който му се явил на сън. След молебена селянинът не само че оздравял от тежката болест, но се избавил и от гибелната страст да пие. Вестта за чудото се разнесла навсякъде из Русия и при чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от пиянство, както и техните близки, за да се молят на Божията Майка за изцеление или да ѝ благодарят за оказаната небесна помощ.

Божията майка се моли за нас, грешните и ни призовава да вкусим от Светата Чаша на Божието милосърдие, щедро раздавана, но неизчерпваема, приготвена за всички, които с вяра и любов пристъпват към нея.

Акатист на Пресвета Богородица пред нейната икона „Неупиваемая Чаша“ (5/18 май)

Кондак 1

Твоя честен образ, Владичице Богородице, ни се дарува като избрано и дивно избавление, защото чрез неговото явяване ние се избавяме от скръбните душевни и телесни беди и опасности. Благодарственна похвала Ти поднасяме, Всемилостива Застъпнице. А Ти, Владичице, Неопиваща Чаша, приклони Своето благоутробие към нашите въздишки и сърдечни вопли и избави страдащите от недъга на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея – наркоманията, тютюнопушенето..), за да Те зовем с вяра: Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Икос 1

Ангелските чинове и сонмове праведници, славят непрестанно Царицата на всички Богородица, която ходатайства за многогрешния християнски род потънал в беззакония и грях. А Ти, Владичице, за негово утешение и спасение, му даряваш Своята милост чрез Твоите чудотворни икони, които светят като небесни звезди по цялата земя. И като се покланяме на една от тях, наречена Неопиваща чаша, из дълбините на сърцата си, Ти викаме:
Радвай се, Жилище на непристъпния Бог!
Радвай се, непрестанно Удивление за хората!
Радвай се Ти, Която очистваш чрез скърби нашите грехове!
Радвай се, защото лекуваш всички наши немощи!
Радвай се, защото ни изпращаш Своята милост чрез Твоите чудотворни икони!
Радвай се, защото чрез тяхното явяване развеселяваш скръбните ни сърца!
Радвай се, пречудно Помирение на всички с Бога!
Радвай се, Избавление от геената вечна!
Радвай се, Владичице, Неопиваща чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 2

Виждайки, Пресвета Владичице, сърдечните скърби, душевните мъки и искрено покаяние на хората, обладани от пагубното пиянство, Ти си благоволила да явиш Своята милост в богоспасителния град Серпухов чрез Твоя пречуден образ – „Неупиваемая Чаша“. И всички, които му се покланят с вяра и сърце съкрушено, получават изцеление от своя тежък недъг, и от дълбините на душата си възпяват: Алилуия!

Икос 2

Разбирайки трикратното явяване на преподобния Варлаам и неговата заповед да тръгне за богоспасаемия град Серпухов, един човек страдащ от недъга на пиянството, отиде на посоченото място и откри в тамошния манастир Твоята света чудотворна икона „Неупиваемая Чаша“. Ние пък, виждайки Твоята усърдна грижа за нас грешните Богородице, с благоговение Ти пеем:
Радвай се, защото откриваш на грешниците чрез благочестиви люде славата на Твоите чудеса!
Радвай се, прозорлива Пътеводителко, защото им показваш пътя на спасението!
Радвай се, наша всеблага Наставнице, защото ни приласкаваш със Своята Майчинска любов!
Радвай се, защото ни учиш да бъдем благодарни за всички Твои благодеяния!
Радвай се, защото обръщаш нашата скръб в радост!
Радвай се, защото ни развеселяваш с несъмнена надежда!
Радвай се, защото разрушаваш нашите губителни страсти!
Радвай се, защото помагаш да се изпълнят добрите намерения!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 3

По майчините молитви на Владичицата, Всевишният укрепи страдащия от пиянство, който макар и със слаби треперещи нозе отиде в Серпухов, защото такава беше повелята на Богородица, изречена чрез преподобния Варлаам. Като намери там иконата на Пречистата, веднага се изцери от своя душевен и телесен недъг, и от цяла душа прослави Бога, пеейки: Алилуия!

Икос 3

Имайки неизчерпаемия извор и Неопиващата Чаша на небесните дарования, не само жителите на град Серпухов, но и всички православни християни отвсякъде, прииждат към Твоя пречуден образ Богородице, и като получават изцеление чрез него, кланят му се и с благодарни устни Те възпяват:
Радвай се, Купел, в който се удавят всички наши скърби!
Радвай се, Чаша, от която приемаме радостта на нашето спасение!
Радвай се Ти, Която лекуваш нашите душевни и телесни немощи!
Радвай се, защото укротяваш нашите страсти със силата на Твоите молитви!
Радвай се Ти, Която даваш на всеки, според онова което проси от Тебе!
Радвай се, защото подаваш на всички безброй щедрости!
Радвай се, защото отваряш за нас неизчерпаемото съкровище на Своите милости!
Радвай се, Едничка Майко наша, преизпълнена с милосърдие към нас!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 4

Имайки в себе си буря от помисли на съмнение, но и пристъпващи с искрено покаяние към Твоето неизказано милосърдие, обладаните от страстта на пиянството получават изцерение и от дълбините на сърцето си викат към Тебе: Алилуия!

Икос 4

Господ, като чу тежките скърби на жените, родителите и децата, чийто сродници са обсебени от беса на пиянството, дари им Владичице, Твоята икона. И о чудо! Всички пристъпващи към нея получават утеха и духовна радост, и със сълзи на очи Ти пеят:
Радвай се, Агнице, родила Агнеца, вземащ върху Си греховете на света!
Радвай се, Чаша, която ни поиш с радост от извора на безсмъртието!
Радвай се, Утешение на скърбящите майки, надеждо на обезнадеждените!
Радвай се, Отрадо на опечалените!
Радвай се, Ти, Която укротяваш вълнението на страстите и прогонваш бесовете!
Радвай се, защото протягаш ръка на просещите Твоята помощ!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 5

Ти, Владичице, си явила Своята драгоценна икона като същинска богоозарена звезда и ние, съзерцавайки с умиление този Твой образ, сърдечно Ти се молим: изцели страдащите от пиянство и от всяка друга душевна и телесна немощ! А тези, които те прославят православно, научи да славят и благодарят на Бога: Алилуия!

Икос 5

Майко Божия, като видяхме преславните чудеса и пречудни знамения, станали не само пред иконата Ти в град Серпухов, а и чрез всички нейни копия по света, коленичим пред Теб, Всемилостива и Те възпяваме:
Радвай се, бърза Помощнице на прибягващите към Тебе!
Радвай се Ти, Която се вслушваш добросърдечно в моленията ни!
Радвай се, защото осени град Серпухов с Твоето благословение!
Радвай се Ти, Която се прослави със Своите чудеса и в целия Православен свят!
Радвай се, Вселенска Владичице, неизчерпаемо съкровище на изцеления!
Радвай се, всемощна Покровителке на подвизаващите се монаси и монахини!
Радвай се, бърза Помощнице на опълчилите се против съблазните на света, плътта и лукавия!
Радвай се, усърдна Застъпнице на живеещите благочестиво в света!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 6

Проповядвайки чудесата, станали чрез Твоята икона, наречена Неизпиваема Чаша, ние Те молим със сълзи на очи, Пречиста Богородице: избави всички от порока на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея) и от всяко греховно падение и ни научи във въздържание да възпеем Богу: Алилуия!

Икос 6

Ти, Богородице Дево, гледаш Своя Младенец, предвечния Господ наш Иисус Христос, застанал като в съсъд на Неопиващата Чаша, дивно сияещ в светлината на Божествената Му слава. О, тайнствен образ на неоскъдяващата благодат, с която Ти Богородице, даряваш гладните и жадни духом! Защото, който вкуси от Твоята Неопиваща Чаша, не ожаднява никога, а така Те слави, Владичице:
Радвай се Ти, заради Която се радва и тържествува Ангелския събор и човешкия род!
Радвай се, защото Твоята слава превъзхожда всяка земна и небесна похвала!
Радвай се Ти, Която чрез тайнственото изображение на Сина Божи в чаша, ни докосваш до тайната на Божествената Евхаристия!
Радвай се, защото ни показваш родения от Тебе Агнец всякога възприеман и никога неизчерпващ се!
Радвай се Ти, Която чрез чашата на живота и безсмъртието, ни водиш към вратата на вечния живот!
Радвай се, защото напояваш жадуващите души от извора на нетлението и радостта!
Радвай се, защото не лишаваш от неизброимите си благодеяния и най-презрените и най-отхвърлените!
Радвай се Ти, Която измъкваш от погибелната пропаст загубилите всяка надежда!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 7

Желаейки да Ти благодари, Владичице, за изцелението си от недъга на пиянството, един човек украси Твоята пречудна икона, Богородице, намираща се в град Серпухов, като с цялата си душа и сърце пееше Богу: Алилуия!

Икос 7

Видяхме ново чудо от Твоята света икона, Владичице: раб Божий на име Стефан, страдащ от порока на пиянството, като се обърна за помощ към Твоето Майчинско застъпничество, се избави от него. И като Ти благодареше, украси с прекрасни дарове иконата Ти, коленичи пред нея и със сълзи на очи Те възпяваше така:
Радвай се, Живоносен Извор на изцеления!
Радвай се, Небесна Чаша на Божествени дарования!
Радвай се, непресъхваща Река на изцеления!
Радвай се, Море потопило всички наши страсти!
Радвай се, защото повдигаш с майчинската Си ръка падналите в калта на пиянството!
Радвай се Ти, Която не отхвърляш нашите нищожни дарове на благодарност!
Радвай се, защото развеселяваш сърцата на благочестивите!
Радвай се, Извършителко на всички наши добри дела!
Радвай се, Владичице Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 8

Слушайки как чрез Твоята света икона се извършват чудеса на Божествени изцеления, невярващите се изпълват с учудване и съмнения. А ние, като си спомняме думите Ти, изречени към Твоята първоизписана икона, че върху нея ще почива Твоята благодат и сила, вярваме, Богородице, че същата благодат и сила изтича и от иконата Ти – „Неупиваемая Чаша“, като и се покланяме и целуваме с благоговение, възпяваме Богу: Алилуия!

Икос 8

На Тебе, Владичице, възлагат цялото си упование страдащите от пиянство (ако е друга зависимост казвате нея), защото Ти Едничка, съчувстваш на нашите немощи и страдания. И кой друг би ни извадил от пропастта на погибелта, духовната и телесна нищета, освен Ти, Владичице? Затова прекланяме колене пред Твоя пречуден образ и Ти пеем така:
Радвай се Ти, Която изпращаш Небесна благодат, по молитвите на грешници!
Радвай се, защото не отхвърляш и най презрените!
Радвай се, защото показваш на грешните дълбочината на Твоето милосърдие!
Радвай се Ти, която ободряваш отчаяните и обезнадеждените!
Радвай се, защото простираш ръка за помощ към побеждаваните от беса на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея)!
Радвай се Ти, Която утешаваш търпеливите страдалци с благодатните Си дарове!
Радвай се, защото изцеляваш душевните ни и телесни болести!
Радвай се Ти, Която ни учиш да презираме суетата на този свят!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 9

Цялото Ангелско естество се удивлява на Твоето милосърдие, Господи, защото Си дарувал на грешния човешки род Застъпница и Помощница, Която снизхожда към нашите немощи и освобождава от недъга на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея). Затова ние верните Ти пеем: Алилуия!

Икос 9

И най-красноречивите проповедници не могат да възхвалят, славна Владичице, тържеството на Твоите икони, нито пък принесените от нашите скверни устни похвали са достойни за Тебе. Но като виждаме безчетните благодеяния, станали чрез Твоята икона, радваме се от душа и сърце, и Ти казваме:
Радвай се, Богородице, защото чрез Твоя образ стават дивни чудеса!
Радвай се Ти, Която бързо избавяш от всяка беда и скръб!
Радвай се, защото посрамваш тези, които Те отхвърлят!
Радвай се Ти, Която избавяш от всяко зло прибягващите към Тебе!
Радвай се, защото прогонваш с кроткото Си сияние мрака на нашите грехове и страсти!
Радвай се, усърдна Ходатайко за нас пред праведния Съдия!
Радвай се, защото изпълваш душите на православните християни с любов към Тебе и Твоя Син!
Радвай се, Пътеводителко по тесния път на спасението!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 10

Желаейки да спасиш страдащите от порока на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея) Ти, Богомайко си ни дарувала Своята чудна икона. И всички, които пристъпват с вяра към нея получават изцеление и умилено зовът към Бога: Алилуия!

Икос 10

Опора и щит си за страдащите от болестта на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея), Майко Божия, и за всички, които се обръщат с надежда към Тебе и почитат с благоговение Твоята икона. Защото Сам Господ, Подателят на благата, ни я дари за помощ и изцеление, и ни насърчи да Ти пеем:
Радвай се, Надежда за отчаяните, която утоляваш тяхната скръб!
Радвай се Ти, Която осияваш с благодатта Си нашето недостойнство!
Радвай се, защото очистваш с Твоята чистота нашите скверноти!
Радвай се Ти, Която обръщаш нашето тление в нетление!
Радвай се, защото укрепваш отслабналата ни десница!
Радвай се, Сила на нашата немощ!
Радвай се Ти, която изцеляваш всичките ни душевни и телесни болести!
Радвай се, защото прогонваш надвисналите върху ни облаци от страсти!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 11

Не презирай, Пречиста, нашето смирено пеене, което Ти принасяме с любов и усърдие за страдащите от недъга на пиянството(ако е друга зависимост казвате нея), и помогни както на тях, така и на нас да се очистим от всяка греховна сквернота, за да можем достойно и праведно да пеем Богу: Алилуия!

Икос 11

На Твоята света икона Ти, Пресвета Дево, блестиш като светлоприемна свещ за всички, които те почитат. И така, просветлени от мрака на греховете си и тръгнали по светлата пътека на добродетелите, с почит Ти зовем:
Радвай се ти, Която по застъпничеството на преподобната Домника ни избавяш от суетата на този толкова размирен свят!
Радвай се, защото по застъпничеството на същата светица, Ти ни избавяш от всяка плътска похот!
Радвай се Ти, Която по молитвите на свещеномъченик Харалампий влагаш добри мисли в сърцата ни!
Радвай се, защото по ходатайството на същия пробуждаш заспалата ни съвест!
Радвай се Ти, Която по молитвите на великомъченица Параскева, избавяш страдащите от мъчителния недъг на пиянството(ако е друга зависимост казвате нея)!
Радвай се, защото по молитвите на тази светица призоваваш страдащите към искрено покаяние и вразумление!
Радвай се Ти, Която заедно със свещеномъченик Антипа смекчаваш всички озлобени души!
Радвай се Ти, Която заедно с него спасяваш всички, които Те призовават и славят Твоето име!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 12

Божията благодат, излята обилно върху Твоята икона „Неупиваемая Чаша“, привлича към нея, Владичице, всички скърбящи, плачещи, онеправдани, вдовици и сираци, а най-вече страдащите от пиянство (ако е друга зависимост казвате нея). И о, чудо! Никой не си отива от Твоята Неопиваща Чаша без да е вкусил От Божествените дарове, а получили щедро изцеление от Твоя чудотворен образ, Всеблага, с благодарност пеем Богу: Алилуия!

Икос 12

Като възпяваме Твоите чудеса и велика милост към обладаните от страстта на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея) молим Те Владичице, спаси и помилвай и не изоставяй нас, които търсим Твоята закрила и Те призоваваме:
Радвай се, Питие за душите, дарувано ни от животворящия Светия Дух!
Радвай се, Помощнице на бедните!
Радвай се, Утеха на страдащите!
Радвай се, велика Радост за добродушните!
Радвай се, дивна Бодрост за малодушните!
Радвай се, бърза Избавителко от беди и скърби!
Радвай се, Смирение на гордите!
Радвай се Ти, Която въздигаш смирените и желаеш спасението на всички!
Радвай се, Владичице, Неопиваща Чаша, утоляваща духовната ни жажда!

Кондак 13

О, Премилосърдна Майко на Сладчайшия Господ наш Иисус Христос! Чуй сегашното ни моление и ни избави от всички душевни и телесни болести, а най-вече изцели страдащите от недъга на пиянството (ако е друга зависимост казвате нея), та с благодарност да възпеем Богу: Алилуия! (Този кондак 13 се чете три пъти, а след това Икос 1 и Кондак 1)

Молитва към св. Богородица пред иконата Неупиваемая чаша

Преблага наша Царице, надеждо наша, Пресвета Богородице, убежище за беззащитните, а за озлоблените покров. Виж нашата беда, виж скръбта ни, отвсякъде сме обсадени от изкушения и няма кой да ни избави. Помогни ни ти Самата, защото сме немощни, нахрани ни, защото сме странници, упъти ни защото сме без надежда. О, майко на всички скърбящи и обременени, ние нямаме друга помощ нито друга закрила, нито друго утешение, освен Тебе. Погледни милостно на нас, грешните и в озлобление пребиваващи, покрий ни с Твоят пречист Омофор, та да се избавим от бедите, които ни връхлитат и най-вече от пиянството и наркоманията, за да възхваляваме винаги Твоето пресвято име. Амин.

Реклама