Причастяването през Светлата седмица се благославя не във всички храмове, защото вече никой не пости. На въпроса: „Може ли да се пристъпи към причастие в тези празнични дни?“, отговаря митр. Иларион Алфеев:

– Мисля, че свещеници, които не благославят причастяване на Пасха допускат много груба грешка. Защо? Защото литургията се служи, за да се причастят хората.

Във Великия пост през делнични дни – понеделник, вторник и четвъртък – не се служи литургия. И тази липса на възможност за причастяване е знак за покаяние и пост.

А самият факт, че Уставът предписва през Светлата седмица да се служи всеки ден литургия, чисто и просто означава, че хората са призвани всеки ден да се причастяват.

Защо те не трябва да постят през Светлата седмица? Защото както е казал Христос „нима могат сватбарите да постят, когато е с тях младоженецът?“

Пасха е най-големия празник на християнската Църква. Целият Велик пост е подготовка за Пасхата. Как може да изискваш от човека да продължава да пости и през Светлата седмица, ако иска да се причасти?!

източник: pravmir.ru, превод: Мартин Димитров

Реклама