ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

на енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна

  № 27/ м. март, април 2013 г.


По традиция през първата и петата седмица на Великият пост в храма бе четен Покаен канон на свети Андрей Критски. Всяка седмица бе четен и Акатист Богородичен.

На 24 март – Неделя Православна, имахме радоста да присъстваме на Василиевата Света Литургия в съслужие на четиримата свещеници към храм „Свети цар Борис” – свещеноиконом Добромир Георгиев, протойерей Георги Фотакиев, свещеник Ясен Керчев и свещеник Михаил Манев.

На същия ден, вечерта преди големият православен празник Благовещение, с благословението на Негово Високопреосвещенство митр. Кирил, бе отслужено всенощно бдение поради зачестилите случаи на самоубийства в нашият град и в страната.

За трета поредна година, на 6 април, със съдействието на Горско стопанство – гр. Варна, се проведе залесяване на иглолистен горски масив над м. Джанавара в кв. Аспарухово. Към инициативата се включиха и младежите от местния скаутски клуб „Владислав Варненчик”.

Празникът Неделя Кръстопоклонна (7 април) бе посрещнат от гражданите на града ни с всеградско литийно шествие за освещаване на Аспарухов мост. Две литийни шествия – от храм „Св. цар Борис“ и от Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ (начело с Негово Високопреосвещенство митр. Кирил и целия варненски клир с епархиотите му), се срещнаха на най-високата точка на моста, където беше отслужен водосвет за здраве, заради пострадалите и загинали в пътни инциденти и зачестилите самоубийства от моста. Богослуженията бяха извършени от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с всички свещеници от Варненската епархия. След освещаването на Аспаруховия мост, литийното шествие продължи до св. Кръст на входа на кв. Аспарухово, където митр. Кирил отслужи традиционния водосвет за Неделя Кръстопоклонна.

В подкрепа на националната екологична кампания „Да изчистим България за един ден”, на 20 април членовете на енорията, заедно с момчетата от ПЦДОН „Св. княз Боян Енравота” се включиха в изчистването на гробищния парк в кв. Аспарухово. Църковното настоятелство има желанието инициативата да продължи ежемесечно.

На 13 и 20 април, след Вечернята, беше прожектиран руският православен филм „Великия пост”, разказващ за историята и традициите на Великият пост, представляващ съзнателно и доброволно въздържание, чиято цел е освобождаването от всичко излишно, лъжливо и ненужно.

През месец април се проведоха, за хората от енорията, безплатни медицински консултации с измерване на кръвната захар и костната плътност от д-р Христова в „Лаборекспрес”.

На входа на Народно читалище „Просвета” в кв. Аспарухово, беше поставена електронна табела. От нея може да получите информация за дейностите на читалището, както и за провежданите служби в храм „Свети цар Борис”.

Радваме се да съобщим, че енорийския детски футболен отбор „Юнак” ще вземе участие в традиционния междуградски турнир, организиран от БФС. Турнирът се открива в неделя – Връбница. Желаем им успех!

След Светата литургия, в неделя от 11.00ч. продължават да се провеждат часовете в Неделното училище към храма с най-малките членове от енорията ни. В същата сграда се провеждат и беседите по Духовно обгрижване към храм „Свети цар Борис” всеки четвъртък от 18.00ч.

Приканваме всички, които имат време и желание, да се включат в обгрижването на онкоболните в СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков” в кв. Аспарухово и в почистването на храма. Дейностите се извършват всяка неделя след приключване на Светата литургия.

27.04.2013 г.                                                От Църковното настоятелство

гр. Варна                                                     при храм „Свети цар Борис“

Реклама