Две литийни шествия – от храм „Св. цар Борис” в Аспарухово и от Катедрален храм „Св. Успение Богородично” се срещнаха в най-високата точка на Аспарухов мост, където Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи водосвет за здраве по случай Неделя Кръстопоклонна. Програмата за празника, който традиционно се отбелязва от жителите на Аспарухово, тази година беше променена. Църковното настоятелство инициира продължение на литийното шествие от храма „Св. Цар Борис”, по ул. „Злетово” и ул. „Народни будители” по целия Аспарухов мост. Инициативата бе подкрепена от Варненската и Великопреславска Св. Митрополия и допълнена с още едно шествие – миряни и свещеници от Катедралния храм „Св. Успение Богородично” се отправиха към Аспарухов мост.

Двете шествия се срещнаха на най-високата точка на моста, където беше отслужен водосвет за здраве, заради пострадалите и загинали в пътни инциденти и зачестилите самоубийства от моста. Богослуженията бяха извършени от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил в съслужение с всички свещеници от Варненската епархия.

След освещаването на Аспаруховия мост, литийното шествие продължи до св. Кръст на входа на кв. Аспарухово, където стабилно сипещият се дъжд не попречи на вярващите начело с митр. Кирил да отслужат традиционния водосвет.

снимки: varnautre.bg

Реклама