ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

на енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна

  № 22/ м. май, юни 2012 г.


И тази година отбелязахме по достойнство и с радост светият празник Възкресение Христово.

За храмовия празник – денят в който почитаме патрона на нашият храм Свети цар Борис на 2 май гост на енорията бе Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който отслужи съвместно с нашите свещеници света Литургия. След празничното богослужение бе направен водосвет на поставения в двора на храма кръст, който е бил монтиран на купола при освещаването му. В основата на кръста бяха поставени пръст и камъни специално донесени от базиликата строена в старата столица Плиска при покръстването на българският народ от светият наш цар – Борис. В двора на храма имаше традиционно тържество с музикална програма, вдигане на флага на Митрополията и Република България, изпълнение на църковния химн „С нами Бог” и химна на държавата. Тържествено бе представен на владиката и детският футболен отбор на енорията, който получи и избраното от него име „Юнак”. Треньор на отбора е християнинът господин Валери Целов, а в него ще тренират 40 деца от квартала.

На 12 май младежи от енорията и ПЦДОН ”Свети Боян – Енравота” се включиха в почистването на гробищния парк в кв.”Аспарухово” по повод националната кампания „Да почистим България”.

На 21 май – деня на Св. св. Константин и Елена бе отслужен водосвет в гробищната църква „Свети Николай Мирликийски” за да може в нея да се отслужват панахиди и погребения, без тайнства, а след поставяне на престола храмът ще бъде осветен. Храм „Свети Николай Мирликийски” отвори врати за християните след повече от 30 години, в него може да се закупят свещи и икони.

Възстановен бе и сайта на енорията, който поради технически проблеми ни липсваше цял месец.

През м.май „Ривиера” АД направи дарение за енорията, което бе раздадено на християните и младежите от ПЦДОН.

30 май 2012 год.                        От Църковното настоятелство

гр. Варна

Реклама