ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ОТЧЕТ

 

за работата на Църковното настоятелство при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна през 2011 г. 


1. Църковното настоятелство проведе при добра организация и в достолепна, тържествена обстановка всички големи православни празници през годината. На тези празници присъстваха и взеха участие Варненският и Великопреславски Митрополит Кирил, кметът на район „Аспарухово” г-н Караденчев и други официални лица. Съвместно с нас участие взеха активистите на читалище „Просвета”  и младежите от ПЦДОН „Свети Първомъченик Боян – Енравота”, за което сме им благодарни.

2. Възстановена бе длъжността – вратар, за която бе назначен ръкоположения за иподякон Мирослав Николов, да съблюдава за добрия ред и тишина в храма по време на богослуженията.

3. През годината бяха провеждани благодарствени молебени и беседи в Дневния център на ПЦДОН – продължение на неделната проповед и за опознаване членовете на енорията.

4. Организиран и проведен бе курс по иконопис съвместно с читалище „Просвета”.

5. Най–добре водената документация сред варненските храмове бе заключението на успешно преминалата проверка от Инспекцията по труда – Варна.

6. Проведоха се регулярни безплатни медицински прегледи за плътноста на костите, за жените от енорията.

7. Продължиха ежеседмичните посещения от свещеник и младежи от енорията, водени от д-р Христова в Онкологичната болница в квартала.

8. Прожектирани бяха православни филми по време на Великият пост, преди Възкресение Христово.

9. По инициатива на църковното настоятелство при храм „Свети цар Борис” бе получено разрешение от Епархийският съвет и Митрополит Кирил за започване на процедура за строеж на нов православен храм в кв.”Аспарухово”, избрано бе църковното му настоятелство.

10. На 1 септември започна църковната учебна година, като в енорията бе възстановено неделното училище с преподаватели: студентката по богословие Добринка Неделчева, подпомагана от енориашките Юлияна Станева и Маргарита Врангалова.

11. Взехме активно участие в подготовката и провеждането на Седмицата на православната книга .

12. През м. септември младежи от енорията и ПЦДОН посетиха и подпомогнаха с труд женския манастир „Покров Богородичен“ до гр.Калофер.

13. Поставена бе паметна мраморна плоча на въздигнатия през 2000 г.  Кръст на входа на кв.”Аспарухово”.

14. Извършено бе традиционното засаждане на фиданки , съвместно с Горско стопанство – Варна в местността „Джанавара”.

15. Поддържана бе чистота и добър вид на храмовия двор, освежен бе притвора на храма, боядисани бяха шкафовете.

16. Отремонтирано бе парното в храма, изработени бяха два нови подиума за певците на клира. Поставени бяха нови пейки за възрастните членове на енорията, които замениха старите столове.

17. ПЦДОН спечели проекти към Община Варна и бе направена топлоизолация на сградата в двора на храма, както и пещ за грънчарство.

18. Към храм „Свети цар Борис” преминаха енориите на с.Тополи и с.Константиново, така станаха общо шест, което е оценка за работата на нашите свещеници. На 21 ноември на традиционната Вечер на християнската младеж и семейство, за първи път празнувахме съвместно с християни от кв.Галата, с.Звездица, с.Константиново и с.Тополи, надяваме се това да стане традиция.

19. Започна възстановяването на гробищния храм „Свети Николай Чудотворец”, което ще завърши през 2012 година.

Не успяхме да завършим процедурата по изготвяне на документация и получаване на разрешително за строеж  на сградата за Неделно училище и столова в двора на храма.

За отбелязване е, че макар и в условията на икономическа криза, през изминалата 2011 г. се увеличиха дарителите от енорията, за което им благодарим! Слава на Господа!

19.01.2012 год.                    Църковно настоятелство
гр. Варна                             при храм „Свети цар Борис”

Реклама